ПОШУМЉАВАЈУ МАЛИ ВРШАЧКИ РИТ: Град добио 770.000 динара за ревитализацију овог заштићеног подручја

Ј. Ј. БАЉАК

23. 03. 2021. у 16:35

НА јавном конкурсу Министарства заштите животне средине Град Вршац је добио 770.000 динара за пројекат ревитализације шумских станишта у заштићеном подручју „Мали вршачки рит“.

ПОШУМЉАВАЈУ МАЛИ ВРШАЧКИ РИТ: Град добио 770.000 динара за ревитализацију овог заштићеног подручја

Удружење ГЕА

Средства су им додељена за пошумљавање овог локалитета, које представља значајно влажно станиште за птице и биљке на националном и међународном нивоу, а које карактерише мала пошумљеност. Зато је овај пројекат веома важан.

- Оснивање шумских појасева од аутохтоних врста дрвећа наметнуло се као оптимално решење. То ће, поред трајног видљивог обележавања границе Малог рита, имати и велики значај за стварање шумских станишта за заштићене врсте биљака и животиња – изјавила је градоначелница Вршца Драгана Митровић након потписивања уговора.

Формирањем шумских појасева, садњом двогодишњих садница храста лужњака, временом ће ово подручје постати еколошки коридор за кретање животиња, њихову миграцију и заклон. Такође, то ће им бити и значајно одмориште на путу између влажних станишта рита, преко младих шума разних врста дрвећа код некадашњег „Горанског расадника“ и шума багрема и евро-америчке тополе поред асфалтног пута Вршац – Велико Средиште до предела изузетних одлика Вршачке планине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)