НЕМА ВИШЕ АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ: Стручњаци ветеринарске клинике у Пироту даноноћно обилазе домаћинства

В.Ћ.

19. 03. 2021. у 06:21

ОД пре месец дана, када су регистровали појаву афричке свињске куге у једном обору у приградском селу Гњилан, стручњаци Ветеринарске клинике из овог града, буквално су даноноћно на терену и, по налогу ресорног Министарства пољопривреде, односно Управе за ватерину, прате развој ситуације са овом болешћу, односно стање у оборима свиња.

НЕМА ВИШЕ АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ: Стручњаци ветеринарске клинике у Пироту даноноћно обилазе домаћинства

Фото В. Ћирић

Према речима Дејана Живића, директора пиротске Ветеринарске клинике, од тада је обављено преко 700 прегледа у домаћинствима узгајивача на територији града и на сву срећу више није регистрован ниједан случај појаве заразе која је по свиње погубна, односно неизлечива.

Толико помињана зараза је десетковала ловишта у пиротском крају где су ловци пронашли више десетина угинулих дивљих свиња. Почетком прошле године, у селима на кружном путу и у околини Димитровграда, превентивно је еутанизирано или заклано више од 1000 домаћих свиња, како би се сперечило ширења заразе са дивљих на домаће свиње. Зараза је доспела из суседне Бугарске, где постоји већ четири године и то миграторним стазама којима се крећу дивље свиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)