ТВРЂАВА ДО ДАЉЕГ - НЕДОСТУПНА: Одложена изградња моста преко Ибра ка средњовековном Магличу (ФОТО)

Г.Ћировић

16. 03. 2021. у 15:00

ИАКО је више пута најављивано да ће изградња новог пешачког моста преко Ибра у Магличу започети на пролеће ове године, због епидемије корона вирусом почетак реализације овог значајног пројекта ипак ће, највероватније, бити одложен за 2022.

ТВРЂАВА ДО ДАЉЕГ - НЕДОСТУПНА: Одложена изградња моста преко Ибра ка средњовековном Магличу (ФОТО)

Фото: Г.Шљивић

То је приликом посете Краљеву потврдила и Сандра Недељковић, заменица директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

- Ова ситуација изазвана епидемијом корона вирусом нас је успорила и инвестиције из прошле године, а на том списку је и мост у Магличу, нису имплементиране. Не можемо да обећамо да ће бити ове, али се надамо да ће реализација пројекта кренути наредне године – каже Сандра Недељковић.

Набујали Ибар је, подсећамо, у јуну прошле године срушио стари, оштећени и дотрајали пешачки висећи мост као једину комуникацију са средњовековном тврђавом на десној обали. После две ревизије, Канцеларија за управљање јавним улагањима је прихватила пројекат и обезбедила неопходна средства али су она, бар засад, преусмерена у друге фонодове.

- Плаћали смо само оно што смо се обавезали, само уговорене пројекте где су спроведене јавне набавке, а нове нисмо започињали. То је једини разлог зашто изградња моста још није почела. Нисмо одустали од овог пројекта, само смо га одложили – додала је Недељковићева.

Распон новог моста чија се вредност процењује на око осам милиона динара биће 70 метара, а ширина 1,3 метра. Према пројекту, имаће три носача у води и два на обалама Ибра, а градиће се комбинацијом асфалта, челика и бетона. Како сазнајемо, јавна набавка за изградњу биће расписана када Министарство финансија буде дало зелено зветло Канеларији за управљање јавним улагањима о трошењу предвиђених средстава. До тада ће средњовековна тврђава на десној обали Ибра, као културно-историјски споменик и атрактивна туристичка дестинација, остaти недоступна за посетиоце.

Фото: Г.Шљивић

 

ГРАДИЋЕ СЕ 21 МОСТ

ПРОШЛОГОДИШЊЕ бујичне поплаве оштетиле су велики број мостова на локалним и сеоским путевима краљевачког краја. Како сазнајемо, овдашње Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта склопило је договор са „Путевима Србије“ о изради пројеката и изградњи 21 новог моста.

- До сада су изведена два моста, а за све остале је припремљена документација. Завршена је изградња у Сирчи и Врдилима, а ускоро би требало да започне у Милочају – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређивање грађевинског земљишта. - Ових дана се завршава и јавна набавка за реконструкцију мостa преко Западне Мораве на локалном путу Грдица-Опанићи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)