И УТЕХА И ПОДРШКА: Ваљевци не заборављају владику Лаврентија

В.Митрић, Б.Пузовић

11. 03. 2021. у 12:49

СВАКА посета владике Лаврентија Епархији ваљевској СПЦ, чије је администратор, по одлуци Светог архијерејског синода СПЦ, за свештенство, монаштво и верујући народ тог дела Србије, дође као мелем на рану, после упокојења овдашњег владике Милутина, чему ће, ускоро, година дана.

И УТЕХА И ПОДРШКА: Ваљевци не заборављају владику Лаврентија

Фото: Епархија шабачка

Не без разлога, јер је владика Милутин био духовно чедо епископа Лаврентија, који га је јако поштовао и волео и предложио га Светом архијереском сабору СПЦ за архијереја и, пре скоро деценију и по, одлучио да подели пола своје епархије, што би ретко који владика учинио, на ваљевску и шабачку.

Обавеза је сваког архијереја да кад долази у другу епархију, тражи  благослов надлежног епископа. Владика Милутин, док је био епископ аустралијанско зеландски и потом ваљевски, волео је да дође у Епархију шабачку, посебно у Манастир Каону, коју је он својим делањем просветлио у сваком погледу.

 -Ви сте, не само чедо ово епархије, већ дете Каоне, где сте дошли као дечак и за вас је благослов, заувек, и обема рукама, рекао ми је владика Лаврентије на моју велику радост.

Владика је управо, у архијерејског заменика Мирка Вилотића, као надлежан архијереј за  ваљевску епархију, био у канонској посети, где је срдачно дочекан. Многе свештенике и монахе у овом делу Србије баш он је рукоположио или је са њима годинама сарађивао пре поделе епархије. Зато су сусрети увек топли, пунио љубави и узајамног поштовања како је једино иде уз име овог архијереја, који је то постао пре скопо пет и по деценије у чему му нико није раван ни у православном ни у целом хришћанском свету.

- Био је и остао благ, тих, али јасан и прецизан и у молитви, у  разговору и у делу- причају нам ваљевски свештеници.

-Такав је, једноставно наш владика Лаврентије. Сваки сусрет са њим, заиста, нам мало олакша тугу због прерарног одласка нашег епископа Милутина, који је био и духовно чедо, али једно време и десна рука владике Лаврентија.

У име свештенства и монаштва Епархијхе ваљевске СПЦ омиљеног владику је поздравио протонамесник Филип Јаковљевич, архијерејски заменик  епископа ваљевског, истичући „иако се ближи година од земаљске кончине Епископа ваљевског Милутина, те осећа недостатак његове очинске бриге и љубави, службе у Епархији ваљевској и даље беспрекорно функционишу, захваљујући трудољубивом свештенству, доброј организацији коју је владика Милутин утемељио и благословима епископа шабачког и администратора Епархије ваљевске Г. Лаврентија, као и свеколикој подршци коју браћи у Ваљеву пружа његов заменик протојереј – ставрофор Мирко Вилотић“.

Домаћин, прота Филип Јаковљевић је, изразивши велику радост због оздрављења епископа Лаврентија и посете коју је уприличио епархији којом данас администрира, а којом је некад управљао као епископ шабачко – ваљевски“.

Епархија ваљевска, како је речено, броји 52 црквене општине и 10 управа манастира. Главни и одговорник уредник Радија Источник протонамесник Слободан Алексић рекао је да епархијско гласило благовести реч Божју и да су његови запослени здрави.        

- Будући да је ова година, година великих јубилеја Светог Владике Николаја – 140 година од рођења, 65 од упокојења и 30 година од преноса моштију у родни Лелић, Радио Источник ће посебну пажњу посветити њиховом обележавању- обавештен је владика Лаврентије.

У програму ће бити заступљене емисије о лику и делу Лелићког Златоуста, најавио је протонамесник Слободан Алексић и изразио жељу да в ладика Лаврентије буде гост неке од емисија и подели своја сећања на дане у ком се Владика Николај вратио у завичај, ране године своје архијерејске службе у овим крајевима.

Одзив за веронауку у Епархији ваљевској годинама је рекордан међу епархијама Српске православне цркве. У основним школама похађа је 87, а у средњим  83 одсто ученика. Сходно новонасталој ситуацији и учењу на даљину, Епархијски одбор за веронауку у сарадњи са Радијом Источник реализовао је видео часове по плану и програму, рекао је секретар Одбора јереј Далибор Чкојић. Будући препознатљив по низу активности које, поред веронауке, афирмишу тековине и великане српске историје, традиције и културе, ове године Одбор је реализовао изложбу „Деца и веће“, која је приказана у свим школама, а на Тргу војводе Мишића може се погледати њена поставка намењена суграђанима свих генерација.

Протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског похвалио је рад Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“, чији је духовник протојереј – ставрофор Милинко Јовић добитник награде Града Ваљева за 2019. годину у области хуманости и социјалног старања.

- Честитам вам и волео бих да наставите тим путем, рекао је ваљевским свештеницима и монаштво владика Лаврентије.

- Честитам вам предстојеће празнике и молим да се молите за све нас. Будимо пред Господом у срцу заједно и Он ће бити са нама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)