ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ВЕЋ ДОНЕЛЕ ВЕЛИКЕ УШТЕДЕ: Трошкови јавне расвете у Вршцу смањени за чак 3,4 милиона динара

Ј. Ј. Баљак

05. 03. 2021. у 15:34

НА светски дан енергетске ефикасности Град Вршац је промовисао највећи реализовани пројекат енергетске ефикасности, који је подразумевао реконструкцију, рационализацију и одржавање система јавне расвете применом мера уштеде енергије ЛЕД технологијом.

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ВЕЋ ДОНЕЛЕ ВЕЛИКЕ УШТЕДЕ: Трошкови јавне расвете у Вршцу смањени за чак 3,4 милиона динара

Фото: Ј.Ј.Б.

Прошле године је замењено 5.609 светиљки на свим бандерама у граду и околним селима, успостављен је савремени систем управљања и реконструисани сегменти дистрибутивне мреже.

Све то је већ у првом месецу примене, јануара ове године, донело огромне уштеде у градском буџету, као и драстично смањење штетних емисија топлоте и ЦО2.

- Потрошња електричне енергије за јавну расвету је са 377.600 киловат/часова месечно смањена на 134.437 киловата. Односно, трошкови су са 4,8 милиона динара смањени на чак 1,4 милиона динара само у првом месецу примене новог система – истиче Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине.

У дужем временском периоду, овим пројектом ће се остварити уштеда у потрошњи електричне енергије и трошкова одржавања овог система од чак 70 одсто, а добијен је и еколошки прихватљив систем, повољан по животну средину.

Јованов је најавио да ће средства, која се уштеде на овај начин, усмеравати на даље унапређење система енергетске ефикасности, најпре се усресредивши на зграде јавних установа и институција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОСВАЈАЊЕ СЛАВЈАНСКА Руска војска појачава притисак, Украјинци тврде: Ово је био циљ Москве!