ЦАРИЦИ ВРАЋАЈУ ГЛАВУ: Удружење "Штранд" у Сивцу иницирало обнову споменика

З. Рајић

04. 03. 2021. у 16:33

ЦАРИЦИ ВРАЋАЈУ ГЛАВУ: Удружење Штранд у Сивцу иницирало обнову споменика

Споменик Панонији на обали канала / Фото Томи Тамаш

ЧЛАНОВИ УГ "Штранд" и Мото-клуба "Краљеви" из Сивца започели су велику акцију уређења оближњег засеока и излетишта Мали Стапар, смештеног на обалама Великог и Малог бачког канала.

Круна посла, како је најавио Александар Ћурић из удружења "Штранд", биће рестаурација споменика званог Царица на месту где се од Великог одваја Мали бачки канал.

Споменик је подигнут на камену темељцу положеном 1872. године, кад је почело копање Малог бачког канала, који је у почетку носио име цара Франца Јозефа, а касније краља Александра. Староседеоци повезују споменик са царицом Маријом Терезијом, али је његов назив Regina Pannonia - Краљица Панонија, и посвећен је, објашњава Ћурић, Панонији - богињи плодности.

Женска статуа на постољу споменика је обезглављена, а сматра се да је то учињено 1915. године, кад су Срби, који су живели на Малом Стапару, у знак протеста против Аустроугарске откинули главу "царице" и бацили је у канал. Наводно је аустроугарска власт проналазачу обећавала велику награду, па су са свих страна на Мали бачки канал долазили рониоци, али глава до данас није пронађена.

- Сем рестаурације, на којој ће бити ангажовани бројни стручњаци, планирано је и уређење платоа око споменика, са изградњом амфитеатра за концерте и остала културна дешавања - предочио је Ћурић.

Представници Општине, МЗ и удружења "Штранд" / Фото Томи Тамаш

Дамјан Миљанић, председник општине Кула, којој припада Мали Стапар, рекао је да је за уређење овог излетишта засад обезбеђено око 11 милиона динара, а нова издвајања биће одређена кад се уради пројектна документација за враћање споменика у првобитно стање.

И КОМУНАЛЦИ

- УРЕЂЕЊЕ Малог Стапара сјајан је пример активирања институција на иницијативу једне невладине организације, у овом случају УГ "Штранд". У пројекат су укључени ЈВП "Воде Војводине", Општина Кула, МЗ Сивац и ЈКП "Радник" из Сивца - навео је Миљанић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)