НОВА ЖАРИШТА КОРОНЕ У СРБИЈИ: У Параћину и Ћуприји се убрзано попуњавају капацитети, пацијенти имају све тежу клиничку слику

Тањуг

03. 03. 2021. у 14:29

ПАРАЋИН и Ћуприја постају нова жаришта вируса корона, болнице се убрзано попуњавају, а пацијенти који се примају на болничко лечење имају све тежу слику.

НОВА ЖАРИШТА КОРОНЕ У СРБИЈИ: У Параћину и Ћуприји се убрзано попуњавају капацитети, пацијенти имају све тежу клиничку слику

Фото: З. Рашић

Ситуација је веома слична оној у новембру и децембру прошле године, са том разликом што сада предњаче породичне заразе.

У Параћину се дневно бележи око нових педесетак случајева позитивних на вирус корона, чиме се тренутно сврстава на врх ковид статистике у нашој земљи.

До две трећине пацијената који су први пут прегледани у ковид амбуланти позитивно је на тесту, а како је испричао директор Опште болнице у Параћину Саша Бацић, тренутно се у ковид одељењу те здравствене установе налази 57 пацијената, од чега је пет на респиратору на неинвазивној вентилацији.

Др Бацић је навео да је јуче у ковид амбуланти обављен 121 преглед, 10 пацијената је примљено на болничко лечење, а две особе су преминуле.

Лекари из црвене ковид зоне кажу да им сада долазе пацијенти са веома тешком клиничком сликом и да је од симптома карактеристична висока температура.

- Велики број пацијената не стигне уопште на лечење на одељењу него истог момента их шаљемо у јединицу интензивне неге, јер имамо пад кисеоника драстичан тако да многи истог дана и заврше на респиратору - указала је др Снежана Златковћ, начелница Грудног одељења.

У Ћуприји је због погоршане епидемиолошке ситуације ванредно заседао општински кризни штаб, а драматична упозорења упутили су директор Болнице и Завода за јавно здравље.

- Стопа инфицираности је изузетно велика, значи 1.900 инфицираних на 100 хиљада становника је тренутно ситуација у општини Ћуприја. То је апсолутно алармантно, капацитети болнички су пренапрегнути, пребукирани", упозорио је др Горан Радовановић, директор Завода за јавно здравље у Ћуприји.

Лекари у тој општини кажу да се врло лако може поновити децембарски сценарио када је од ковида у Поморавском региону преминуло готово 200 грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)