ВИШЕ СВЕТЛА ЗА МАЊЕ НОВЦА: На територији Лесковца готово 13.500 сијалица уличне расвете замењују савременом лед технологијом

И. МИТИЋ

01. 03. 2021. у 06:21

ПОЧЕЛА је замена постојећих уличних светиљки у Лесковцу, а локална самоуправа од постављања ЛЕД расвете - у јавно-приватном партнерству са предузећем "Kип лајт" из Београда - очекује значајно смањење потрошње електричне енергије и трошкова за одржавање ове врсте комуналне инфраструктуре.

ВИШЕ СВЕТЛА ЗА МАЊЕ НОВЦА: На територији Лесковца готово 13.500 сијалица уличне расвете замењују савременом лед технологијом

Фото И. Митић

После замене готово 13.500 сијалица, потрошња струјe би требало да се са тренутних девет киловат-сати годишње смањи на 1,7 милиона.

- Многе локалне самоуправе немају довољно средстава да самостално спроведу овакав пројекат, па смо пронашли партнера који сноси готово целокупан ризик овог замашног посла - истиче помоћник градоначелника Лесковца Андрија Атанасковић.

Иначе, замени сијалица се приступило почетком фебруара и екипе "Кип лајта" су, за само десетак дана рада на терену, успеле да поставе безмало 2.000 савремених светиљки. Притом, уговорна обавеза ће трајати 15 година, а приватни партнер је обавезан да докаже смањење потрошње. Ако у томе не успе, локална самоуправа је осигурана банкарским гаранцијама.

- Трошкови јавне расвете су у 2018. износили 103 милиона, од којих је 86 коштала само утрошена електрична енергија, а остатак су представљали трошкови одржавања система. Сада фирма из Београда гарантује уштеду у потрошњи струје од 84,39 одсто, што је више од 81 процента, колико је било предвиђено пројектом - објашњава Атанасковић, и наглашава податак да ће Лесковац, без кредитног задуживања, током првих 13 година важења уговора имати не само мање трошкове, већ и знатно боље јавно осветљење.

Уштеда би требало значајно да се увећа током последње две године, квалитет не би смео да опада, а највећа предност је то што по истеку јавно-приватног партнерства сва опрема остаје локалној самоуправи у Лесковцу.

ПРИМЕДБЕ ОПОЗИЦИЈЕ

ОВДАШЊА опозиција је указивала на процедуралне пропусте током припрема за реализацију овог посла, због чега је уговор на извесно време био повучен из процедуре. После додатних провера, он је - са истоветним садржајем - враћен Скупштини града на усвајање. Представници опозиционих странака су тада имали суштинске примедбе, које су се односиле на то да је вредност укупног пројекта нереална и највише користи приватнику, али то није променило исход изјашњавања одборника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)