ТУГА У ВРАЊУ: Преминуо мајстор трубе Божидар Ајрединовић

Д. Ристић

25. 02. 2021. у 13:41

У ВРАЊУ је, у уторак, у 65. години, преминуо мајстор трубе Божидар Ајрединовић, освајач бројних награда Драгачевског сабора у Гучи.

ТУГА У ВРАЊУ: Преминуо мајстор трубе Божидар Ајрединовић

Фото: З. Радуловић

Божидар Ајрединовић је музиком почео да се бави још у раном детињству, растући уз оца Вучка, такође музичара, који је једно време био члан најчувенијег врањског трубачког састава, оркестра Бакије Бакића. Ајрединовићеву каријеру обележило је ривалство управо са легендарним Бакијом, који је, нешто раније почео да проноси славу врањске трубе, најпре у некадашњој Југославији, а потом и целом свету.

Фото: Дисцогс

 

Касније, са својим оркестром чији је члан био и његов отац, Божидар је први трофеј у Гучи, Прву трубу, освојио 1973. године, као тек седамнаестогодишњак. Награду публике "Златна труба" коју додељују "Вечерње новости" и признање "Од злата јабука" за најизворније музицирање, његов оркестар освојио је 1981. године, а наредне је Ајрединовић освојио још једну титулу Прва труба. Године 1996. је за своје музицирање у Гучи добио и Мајсторско писмо, највеће признање које један трубач у Србији може да добије.

Прву сингл плочу је снимио са осамнаест година, а објавио је још три албума, уз учешће на бројним компилацијама. Последњих двадесетак година, због здравствених проблема, свирао је само повремено, а оркестар је наследио Божидарев син Вучко, који име носи по деди.

Божидар Ајрединовић је сахрањен у среду, у кругу породице, на Ромском гробљу у Врању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)