ВОДА У СЕЛА ВРАЋА ЖИВОТ: Без обзира на терет мигрантске кризе, Шид решио вишедеценијски проблем са водоснабдевањем

С. Костић

25. 02. 2021. у 09:23

ВОДА У СЕЛА ВРАЋА ЖИВОТ: Без обзира на терет мигрантске кризе, Шид решио вишедеценијски проблем са водоснабдевањем

Фто С. Костић

ШИД је понео велики терет мигрантске кризе због свог географског положаја, али сигурним корацима кренуо је да остварује своје планове у развоју општине.

Само у последње четири године овде је уложен 161 милион динара у водоснабдевање, тако да грађани свих 19 насељених места у овој општини више не муче муку са пијаћом водом.

Зоран Семеновић, први човек ове општине каже да је последњи водовод у шидској општини направљен 1987. године. У последње четири године водоснабдевање је обезбеђено у селима Сот, Бикић До, Привина Глава, Љуба и Моловин.

- Да би села могла да живе потребно је обезбедити услове у њима, без обзира на то да ли имају 20, мање или више становника - каже председник општине.

Фто С. Костић

-Штедњом буџета много тога може да се постигне. Најпре смо кренули од наше општинске управе, да се не троше паре где не треба. Уместо три врсте кафе, имамо једну, немамо више осам врста сокова, стегли смо добро каиш - али зато смо успели да у свим школама у насељеним местима уведемо централно грејање, створимо у њима боље услове за рад како деце тако и наставника.

МУКЕ СА ИЛЕГАЛНИМ МИГРАНТИМА

ПРЕ шест година у ово погранично место са Хрватском пристигли су први мигранти. Највеће проблеме правили су они илегални, који су пресретали грађане и отимали им новац, крали по кућама, баштама, пљачкали. Ситуација у Шиду тренутно је мирна због хладног времена, јер је миграната знатно мање. У три прихватна центра смештено је њих 1.800.

Семеновић најављује измену просторног плана, где ће уз целу обалу Босута бити дозвољена градња ради развоја туризма. Он истиче и да ће ове године нови инвеститори у Индустријској зони општине скратити листу незапослених. Тренутно је на бироу 2.300 грађана Шида.

- У Индустријској зони у току су радови на завршетку погона у којем ће се производити термоизолациони материјал. Ту ће за почетак бити 50 нових радних места, а касније, како се буду ширили, тако ће бити потребна и нова радна снага.- каже Семеновић.

- Током наредног месеца биће завршена гасификација, што ће знатно допринети привредницима али и грађанству. Веома брзо започеће изградња и хале једне мађарске фирме, која ће производити сточну храну, а у њој ће бити посла за 120 радника.

Овај део Срема је највише познат по сточарској производњи, има доста месних и кланичних индустрија које и запошљавају највише радника и то 1.500. Иначе, чувени сремски кулен је заштитни знак овог краја.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)