ПОЧИЊЕ САНАЦИЈА “ЕКОЛОШКЕ БОМБЕ” КОД ПРИЈЕПОЉА: Председник општине потписао уговор о санацији несанитарне депоније Стањевине (ФОТО)

А.Ровчанин

23. 02. 2021. у 18:24

ПРЕДСЕДНИК општине Пријепоље, Владимир Бабић, потписао је уговор о санацији и рекултивацији несанитарне депоније Стањевине, са ужичком фирмом „МПП Јединство ад Севојно“. Радови вредни скоро 34 милиона динара биће финансирани из локалног буџета. Ову информацију саопштили су медијима, на конференцији за новинаре, два челна човека општине Владимир Бабић и Есад Хоџић.

ПОЧИЊЕ САНАЦИЈА “ЕКОЛОШКЕ БОМБЕ” КОД ПРИЈЕПОЉА: Председник општине потписао уговор о санацији несанитарне депоније Стањевине (ФОТО)

Фото: А.Ровчанин

Санација и рекултивација несанитарне депоније Стањевине подразумева прикупљање и уклањање отпада, потом пресипање земљом, хумусом, озелењавањем целе површине и садњу 350 садница зимзеленог растиња дуж магистралног пута.

Први човек општине, Владимир Бабић, навео је да је ово велики корак за општину, али до кога не би дошло без подршке Министарства за заштиту животне средине и суседних општина, првенствено Прибоја, на чију депонију се тренутно одлаже отпад из наше општине.

- Ми се надамо да је ово прави потез и да ће за нека два – три месеца бити звршена комплетна конзервациуја ове депоније и бити постављени биотронови и биотекстил који ће спречити даље цурење и отакање тпада у водоток Лима. Морамо поменути помоћ Србијавода који су најприсутнији у Пријепољу и раде пет великих пројеката – обалоутврда Шарампов, радиће обалоутврду Залуг и Бродарево, пројекат корићења реке Милешевке и као додатни пројекат заштитни бедем који неће бити украсни зид већ статичка препрека да се смеће неће наћи у Лиму, као и Мост у Шарампову – рекао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Фото: А.Ровчанин

 

Механизација ужичке фирме “МПП Јединство ад Севојно” већ је стигла у Пријепоље и радови крећу у среду. Заменик председника општине Есад Хоџић истиче да је рок за завршетак радова 80 дана. Он наводи, да је на захтев ресорног министарства, извршено мапирање свих дивљих депоније на подручју општине те да је списак прослеђен у Београд.

–  Према процени еколога, на подручју Пријепоља налази се око 150 тона отпада смештеног на дивљим депонијама које треба уклонити. Министарство води пројекат, где су од нас тражили ове податке. Дали смо и процењену вредност колико би коштали радови, да би се уклониле све дивље депоније и надамо се подршци и са те стране – истиче Хоџић.

На левој обали Лима ка Залугу планирана је изградња обалоутврде, у дужини од три и по километра, док ће заштитни бедем на десној обали испод досадашње депоније бити изграђен у дужини од 420 метара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)