СТРАНЕ РЕЧИ ПОТИСКУЈУ СРПСКЕ И ЋИРИЛИЦУ: Међународни дан матерњег језика обележен у Тршићу

В. МИТРИЋ

22. 02. 2021. у 19:34

ИСПРЕД Вукове спомен куће у Тршићу обележен је Међународни дан матерњег језика.

СТРАНЕ РЕЧИ ПОТИСКУЈУ СРПСКЕ И ЋИРИЛИЦУ: Међународни дан матерњег језика обележен у Тршићу

Фото. В. Митрић

- Језик је део сваког идентитета и као што је темељ неодвојив од зграде тако је и сам језик неотуђив од сопстевеног народа - каже професор Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

Он подсећа да су српски језик и ћирилично писмо чланом десет Устава у службеној употреби у Србији, а да се службеност других језика регулише законом.

- Продор страних речи у домаћој употреби потискује ћирилицу - каже Ђокић, подсећајући да је капитално дело Ђуре Даничића „Рат за српски језик и правопис“ допринело визији српског језика и да зато ми данас имамо језик који је разумљив и пастиру и академику. - Научна предвиђања говоре да ће у 21. веку нестати готово шест хиљада језика, што је свакако алармантна чињеница јер говори да се одлучно морамо изборити да се сачува наш језички идентитет“.

Професор Ђокић каже да су Русија и Бугарска сачувале свој језик и писмо на интернету док се код нас та битка није водила „јер се на друштвеним мрежама наша ћирилица готово и не види од латинице“. Он то илуструје податком да је рецимо, на профилу Француза Арноа Гујона сваки текст писан ћирилицом имао око 80 одсто коментара на латиничном писму.

- То је само један од повода да чувамо и користимо свој језик и писмо на сваком месту - закључује помоћник лозничког градоначелника.

Слање тих порука испред Вукове куће, са прага нашег језичког реформатора, по традицији је императив да се матерњи језик негује и подиже, како су и Вук и Иво Андрић јединствено допринели својим радом у књижевности, каже директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић. Она је навела да је уз доследност са својим језиком, потребно неговање вишејезичности за укључивање у образовање и друштво.

У организацији су учествовали град Лозница, Центар за културу „Вук Караџић“, ученици и професори Гимназије из Огранка Вукове задужбине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (1)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима