БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ: Сјајне вести из Панчева, ево ко све може да се вози без плаћања карте

Novosti online

13. 02. 2021. у 15:37

КАКО је градоначелник Панчева Александар Стевановић образложио измене Одлуке у вези са правом на бесплатан превоз одређених категорија становништва је важан.

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ЗА ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ: Сјајне вести из Панчева, ево ко све може да се вози без плаћања карте

Фото: Depositphotos

Панчево је постало јединствена локална самоуправа по томе што је обезбедило потпуно бесплатан јавни превоз на територији свог града за све пензионере, труднице и породиље, али и остале рањиве категорије становништва.

На седници Скупштине града данас је усвојена измена Одлуке о остваривању права на повлашћен превоз одређених категорија грађана са територије града Панчева чија је суштина да ће сада свих 12 категорија становништва имати право на потпуно бесплатан превоз аутобусима „Пантранспорта“. Издавање годишњих карата за повлашћене категорије почеће 22. фебруара.

Како је градоначелник Панчева Александар Стевановић образложио измене Одлуке у вези са правом на бесплатан превоз одређених категорија становништва је важан, јер је Панчево одговорна локална самоуправа која брине о свим својим грађанима и ово је један од начина да се то у пракси још једном потврди.

- Усвајањем ове Одлуке омогућили смо бесплатан превоз на територији града Панчева за 12 категорија становништва које су повлашћене овим документом. Они ће се потпуно бесплатно возити аутобусима „Пантранспорта“. Прошли пут смо најавили да ћемо од 15. фебруара кренути са издавањем годишњих карата за повлашћене категорије, међутим из техничких разлога то ће бити могуће од 22. фебруара. Када је ова информација изашла у јавност имали смо позитивне реакције суграђана и пријавио се велики број заинтересованих да остваре ово право. Наши партнери из „Пантранспорта“ су нам скренули пажњу да сама припрема за почетак издавања персонализованих годишњих карата које ће бити пластичне са чипом и сликом и користиће се за валидацију приликом уласка у аутобус биће мало теже да се организује због државног празника и нерадних дана, па смо замољени да почетак издавања годишњих карата одложимо за 22. фебруар - образложио је градоначелник.

Да се не би стварале гужве и редови издавање нових годишњих карата трајаће до 1. маја, а старе годишње карте ће важити до тог датума.

Због целокупне епиодемиолошке ситуације у којој се налазимо и која и даље није добра направили смо договор са „Пантранспортом“ да они не санкционишу повлашћене категорије које имају годишње карте од 2020. године односно да им дозволе употребу тих карата до 1. маја. Тиме бисмо избегли стварање гужви и редова на пунктовима где ће се издавати годишње карте. Једно од места за издавање годишњих карата биће на шалтеру „Пантранспорта“ на главној аутобуској станици. Апелујем на све пензионере који су најбројнија повлашћена категорија, али и остале грађане који припадају овим повлашћеним категоријама да не похрле одмах на аутобуску станицу, јер физички неће бити могуће свима да се издају карте, већ да сукцесивно, до 1. маја одлазе по своје годишње карте за превоз, рекао је градоначелник Александар Стевановић.

Како се не би погоршала епидемиолошка ситуација у виду стварања гужви и редова због издавања годишњих карата за превоз одлучено је да се Месне заједнице у насељеним местима укључе као помоћ граду и „Пантранспорту“ при обради података потребних за издавање повлашћених годишњих карата.

Зато позивам грађане у насељеним местима да се обрате својим месним заједницама, јер ће тамо добити све потребне информације, а на крају ће тамо и добити своју персонализовану годишњу карту са којом могу да остваре своје право на бесплатан превоз, рекао је Стевановић.

Ово су грађани који имају право на бесплатан јавни превоз

Према јавној одлуци која је усвојена на седници Скупштине ово је 12 категорија становништва који имају повлашћени статус у јавном превозу.

То су:

– деца до 6 година старости,

– лако ментално ометена деца која похађају основну и средњу школу Мара Мандић,
– умерено и теже ментално ометена деца и омладина из дневних боравака школе Мара Мандић и Дома Срце у Јабуци,
– глува и наглува деца односно деца оштећеног слуха,
– труднице и породиље до годину дана од рођења детета,
– слепа и слабовида лица,
– параплегичари, дистрофичари и лица сродних обољења,
– болесници на дијализи и лица са трансплантираним бубрезима,
– пензионери свих категорија без обзира на године живота,
– ратни војни, мирнодопски и цивилни инвалиди рата,
– корисници породичне инвалиднине и чланови породица погинулих у оружаним акцијама после 18. августа 1990. године,
– избегла и привремено расељена лица којима је због тешке болести потребна чешћа контрола лекара.

На бесплатан превоз имају право и редовни ученици средњих школа и студенти до 26 година живота из социјално угрожених породица, и то у међумесном, градском и приградском саобраћају.

(Ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАНАТИ УМЕСТО КАФИЋА: Нишки креативци и мајстори добијају простор у заштићеном културно - историјском споменику