ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Вршачки СУБНОР обнавља сва 123 спомен-обележја из Другог светског рата

Ј. Ј. БАЉАК

12. 02. 2021. у 20:49

ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Вршачки СУБНОР обнавља сва 123 спомен-обележја из Другог светског рата

Фото: СУБНОР/Ј.Ј.Баљак

СУБНОР Вршац покренуо је акцију обнове сва 123 спомен-обележја из Другог светског рата, која се налазе на територији целог града Вршца.

Уз подршку локалне самоуправе, ангажовали су архитекту који је пописао и фотографисао сва спомен-обележја и дао предлог како их треба рестаурирати.

На основу тога, крајем прошле године су постављене нове мермерне плоче на постаментима биста народних хероја Живе Јовановића и Саве Мунћана у Градском парку, које су од старости почеле да отпадају.

Офарбана су и слова на спомен-плочи на кући у Павлишу, у којој су 1942. убијени Жарко Зрењанин и Страхиња Стефановић, док је споменик ослободиоцима села Потпорањ очишћен од корова, а околна ограда обновљена...

-На већини споменика и спомен-плоча треба само да се занове слова, која су временом избледела. Једини случај скрнављења смо имали у селу Куштиљ, где је власник породичне куће, вероватно не знајући да тиме чини штету, на спомен-плочу ушрафио број своје куће. Али, и то ћемо исправити – каже Драгољуб Ђорђевић, председник вршачког СУБНОР.

У најлошијем стању су спомен-шуме у Куштиљу, Загајици и Избишту, јер су зарасле у коров.

Фото: СУБНОР/Ј.Ј.Баљак

 

-Спомен-шума у Избишту, која је до деведесетих година била омиљено излетиште мештана, чудним околностима је у време приватизације доспела у руке приватника. Сада покушавамо да је вратимо у надлежност сеоске месне заједнице, како бисмо могли да је обновимо – додаје Ђорђевић.

Фото: СУБНОР/Ј.Ј.Баљак

 

Зановиће и дрвеће у спомен-парку на Омладинском тргу у Вршцу, где је након Титове смрти посађено 88 стабала, јер је маршал имао толико година када је преминуо.

А у сарадњи са младим кустосима вршачког музеја, покушавају да нађу и две спомен-плоче, које су некада стајале у холу Градске куће и на пословној згради ЈКП „Други октобар“, а којима се одавно губи сваки траг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)