ЗАШТИТИЛИ СЕЛО ОД ЛЕШИНА: Еколози спречили да се у Бачком Брестовцу формира општинска депонија угинулих животиња

З. Рајић

06. 02. 2021. у 07:26

Еколози из Бачког Брестовца код Оџака изборили су се да у атару њиховог села не буде формиран сабирни центар за одлагање угинулих животиња из свих девет насеља у општини.

ЗАШТИТИЛИ СЕЛО ОД ЛЕШИНА: Еколози спречили да се у Бачком Брестовцу формира општинска депонија угинулих животиња

Осујећена намера да сточно гробље постане сабирни центар / Фото З. Рајић

Претварање брестовачког сточног гробља, званог Мрцињак, у општинску депонију за анимални отпад било је предвиђено Уговором о преузимању споредних производа животињског порекла, који је Општина Оџаци склопила са предузећем "Енерго-зелена д.о.о." из Инђије.

На одредбу из анекса уговора, којом је као централна локација за складиштење животињских лешева са територије општине означен Бачки Брестовац, оштро је реаговао Тихомир Катић, председник Подружнице еколога у овом селу, истичући да би Мрцињак постао жариште заразних болести.

- Сточно гробље је од сеоских кућа удаљено непуних 300 метара, а зараза би се пренела преко паса и мачака, који би разносили остатке угинулих животиња. Ако би се лешеви, као и досад, превозили кроз село до кафилерије у Сомбору у отвореним контејнерима, било би то неподношљиво, јер мештани и у садашњем обиму Мрцињака приликом таквог транспорта трпе страховит смрад - предочио је Катић.

Од прошле године сомборска кафилерија је припојена фирми "Енерго-зелена", која ће сав животињски отпад из оџачке општине одвозити на спаљивање и остале третмане у Инђију. У Сомбору се анимални отпад више неће обрађивати, али ће се депоновати, јер ће досадашња кафилерија бити трансферна станица "Енерго-зелене".

Катић напомиње да би локална самоуправа, уместо намере да Брестовчанима малтене пред куће истоварује лешине из целе општине, требало да се побрине за безбедност садашњег Мрцињака.

- Тамо се за угинуле животиње копају рупе, али се цркотине разбацују свуда около. Мештани не могу сами да убацују лешине у јаму, него их остављају онде где им је згодно. Потребно је да се осим табле са забраном бацања стрвина изван пункта, постави и она која ће људе упутити да угинулу стоку пријаве у ЈКП "Брестком", чијом би механизацијом требало да се прави ред на Мрцињаку, а рупе, кад се напуне, прелију кречом - наглашава Катић.

ПРОМЕЊЕНА ЛОКАЦИЈА

Брестовчани су одахнули, јер је из Општинске управе стигло обавештење да "сабирно место за депоновање угинулих животиња није одређено, али локација у Бачком Брестовцу више није у разматрању".

- Анекс 1 уговора није поништен, али је у току израда анекса 2, којим ће се променити локација - саопштио је Љубомир Белић, правник у Општинској управи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)