НАПАДА ИХ И КОРОНА И РАК: У ваљевској болници лане забележен 751 малигнитет, Највише карцинома плућа, дојке и дебелог црева

Б. ПУЗОВИЋ

05. 02. 2021. у 08:12

ЛЕКАРИ Опште болнице Ваљево лане су дијагностиковали 751 нови случај рака, највише плућа, дојке и дебелог црева. Због пандемије короне, протекле године нису обављани превентивни прегледи грађана, па у Општој болници истичу да подаци о новим случајевима малигних болести нису потпуно реални.

НАПАДА ИХ И КОРОНА И РАК: У ваљевској болници лане забележен 751 малигнитет, Највише карцинома плућа, дојке и дебелог црева

Mлађе жене имају озбиљне промене на дојкама / Фото В. Ћ.

Статистика је сачињена на основу пријава малигнитета које је доставила Служба патологије са патохистологијом Опште болнице Ваљево, али пацијенти којима је обољење откривено у другим установама нису обухваћени подацима за прошлу годину.

У Општој болници истичу да ове године може да уследи нагло повећање броја оболелих од рака, јер ће више пацијената долазити на прегледе, како буде побољшавана епидемиолошка ситуација због короне, а установа се враћала у редован начин рада.

- Било је пацијената који су хоспитализовани због короне и рађена им је дијагностика скенером, откривали смо карциноме за које нису знали - каже др Тијана Томић Лукић, специјалиста Службе онкологије. - Нажалост, све млађе жене имају озбиљне промене на дојкама, у порасту је број карцинома плућа. Веома висок ризик је и од карцинома коже и читавог система за варење. Пацијентима ваљевске болнице који стигну до онколога, брже може да се обави дијагностика и након конзилијума, на који се кратко чека, у року од неколико дана почињу са хемотерапијом.

НЕОПХОДНЕ ПОДРШКА И УТЕХА

- БЕЗ обзира на то што је све више пацијената, наш мали тим онколога труди се да све постигне - каже др Тијана Томић Лукић. - Служби онкологије, која лечи најтеже болеснике, неопходан је бољи простор за збрињавање палијативних пацијената. Надамо да ће реконструкција такве услове да омогући. Сваком пацијенту, приликом суочавања са дијагнозом, од изузетног значаја је подршка породице. Трудимо се да пацијентима пружимо утеху, упутимо их код психијатра или психолога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)