ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ ВАЖНЕ КАО РЕКЕ И МОРА: Суботица и околина губе влажна станишта

Ј.Л.

02. 02. 2021. у 17:08

НЕСТАНАК подземних вода на потезу између Тисе и Дунава, где се налази и Специјални резерват природе „Лудашко језеро“, велик је проблем јер су влажна станишта једнако важна као и реке и мора, поручили су стручњаци поводом 2.фебруара – Светског дана влажних подручја.

ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ ВАЖНЕ КАО РЕКЕ И МОРА: Суботица и околина губе влажна станишта

Фото: Ј.Л.

Ниво подземних вода је у последњој деценији опао за 4,5 до 5 метара , због чега је Суботица изгубила бројна влажна станишта и на месту некадашњих канала и мочвара сада су ливаде.

- Главни узрок исушивања је људски фактор, а највећи проблеми су одвођење воде и заливање воћњака. Што више користимо ресурсе из природе и угрожавамо их то ће нам више требати и зато морамо да их очувамо, јер не кажемо џабе да је вода живот – каже Ото Секереш, чувар природе у ЈП „Палић Лудаш“.

У очувању Специјалног резервата природе „Лудашко језеро“ које је заштићено подручје још од седамдесетих година прошлог века, надлежно јавно предузеће активно сарађује са локалним становништвом. Стриктно је прописано понашање око језера – попут тога када сме да се уђе чамцем, када и како да се коси трска, а како истичу из предузећа „Палић-Лудаш“ , мештани углавном поштују ове мере.

Светски дан влажних подручја обележава се на дан када је 1971. године усвојена Конвенција о влажним подручјима у иранском граду Рамсару. Лудашко језеро већ је 1977. године постало Рамсарски локалитет, међу првима у тадашњој Југославији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)