БОРБА НА ЈЕЗЕРУ ЋЕЛИЈЕ: Кишне падавине на територији Крушевца поново наносе гомилу ђубрета

С.БАБОВИЋ

31. 01. 2021. у 13:51

ЈЕЗЕРО Ћелије код Крушевац одакле се водом снабдева више од 120.000 људи поново је на удару комуналног отпада, који се улива из река са территорије Бруса и Блаца. Радници ЈКП Водовод и припадници Рибочуварске службе „Расина“ су због наглог скока реке Расине на улазу у језеро и уплива смећа, развукли челичну сајлу са џаковима и стиропором, како отпад не би доспео у водозахват.

БОРБА НА ЈЕЗЕРУ ЋЕЛИЈЕ: Кишне падавине на територији Крушевца поново наносе гомилу ђубрета

Фото: Одељење за ванредне ситуације

Радници Комуналне полиције сачинили су записник који се односи на ново загађење, који је претходних година у више наврата угрожавао акумулацију.

Падавине поново праве проблеме на терторији града, где је од 29. до 30. јануара пало 18,8 литара по квадрату кише. Водостај на Јужној Морави, мерна станица Мојсиње, показује да прелазак границе редовне одбране од поплава са тендецијом даљег раста.

Ниво воде расте и на Западној Морави и на Расини, али још увек није прешао редовну одрабну од поплава. У току ноћи је дошло до изливања Рибарске, Модричке, Трмчарске реке, као и реке Кобиљке, а пријављена су изливања у селима Буковица и Велика Ломница.

- У насељеном месту Ђунис дошло је до излвања Рибарске реке без угрожавања домацинстава, поплављено је пољопривредно земљиште-предочено је у Одељењу за ванредне ситуације града Крушевца, чији су припадници претходних ноћи обилазили терен.

- Вода је ушла у 7 домаћинстава у Великом Шиљеговцу, засеоку Анђелковићи, међу њима и један стамбени објекат.

Надлежни су реаговали у Буковици где је регистровано илегално скретање потока из речног тока, као и бетонирање у дужини од 30 метара без дозволе и провлачење каблова инфраструктуре кроз пропуст. У току је решавање ове ситуације која је довела до изливања и појаве муља.

Припадници Ватрогасно спасилачке јединице интервенисали су у Великој Ломници, где је дошло до плављена домаћинства. Дошло је и до квара на месном водоводу у Великом Шиљеговцу и то услед велике воде и радова ЈП Србија шуме. Обезвеђене су скеле на Западној Морави, а о квару је обавештен и ЈКП Водовод.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)