НА КАЗАНУ И ЖРТВЕ НАСИЉА : Одлуком града Сомбора право на оброке из народне кухиње имаће више угрожених грађана

Ј. БЕКИЋ

27. 01. 2021. у 06:21

ОД ове године пред Народном кухињом у Сомбору наћи ће се и бројни житељи који на то досад нису имали права. Услов је да немају приход, односно да он не прелази 50 одсто минималне нето зараде у Србији.

НА КАЗАНУ И ЖРТВЕ НАСИЉА : Одлуком града Сомбора право на оброке из народне кухиње имаће више угрожених грађана

Фото Ј. Бекић

Топле оброке по новој одлуци града моћи ће да добију и жене које нису способне за рад, старије од 63 године, затим мајке са дететом до прве године живота, као и оне које имају дете са инвалидитетом или сметњама у развоју. Међу корисницима моћи ће да буду и самохрани родитељи са малолетном децом и грађани који болују од тешких и ретких болести. Ту су још и жртве насиља у породици, као и деца чија су оба родитеља остала без посла.

Градска власт је одлучила да тим категоријама грађана помогне како би се прехранили и имали што мање издатака. Спискове корисника доставља Центар за социјални рад, а радници ЦК, односно кухиње, деле оброке у Црвеном крсту.

ПОМОЋ Биљана Клипа, Фото Ј. Бекић

Народна кухиња тренутно има 220 најугроженијих корисника. Око 60 одсто корисника чине породице са више деце, који сами долазе по оброк. Ту су мајке са малом и болесном децом, стари и непокретни. Њима храну одвозе волонтери Црвеног крста и то на кућну адресу. Од донатора зависи да ли ће корсници за викенд добити ланч-пакет, десерт и воће.

- На јеловнику су кувани пиринач са месом, пасуљ са сувим месом или кобасицом, слатки купус, тесто са кромпиром или тесто са млевеним месом. То су јеловници који се углавном спремају и редовно се контролишу - каже Биљана Клипа, секретар Црвеног крста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)