ТРАЖЕ ПУТ ДО ЗАКОПАНЕ ИСТИНЕ: У Ваљеву формиран анкетни одбор за откривање гробнице жртава комуниста после 1945.

Б. ПУЗОВИЋ

20. 01. 2021. у 08:25

ТРАЖЕ ПУТ ДО ЗАКОПАНЕ ИСТИНЕ: У Ваљеву  формиран анкетни одбор за откривање гробнице жртава комуниста после 1945.

Фото Б. Пузовић

АНКЕТНИ одбор за откривање тајних гробница жртава комуниста после Другог светског рата на територији Ваљева, који је формирала Скупштина града, није идеолошка комисија, нити истражни орган, а најмање је суд.

Нисмо никаква казнена експедиција која би злоупотребила позиције власти, узимајући правду у своје руке, као што су радили они који су скоро сваку породицу у Ваљеву завили у црно, непосредно по формирању нове комунистичке власти - истакао је одборник Српског патриотског савеза у Скупштини града на Колубари Небојша Тадић и нагласио да ће поменуто тело охрабрити породице убијених да пруже информације, сведочења и доказе, а ступиће у контакт и са државном комисијом за откривање злочина и тајних гробница у Србији.

ОКВИРНЕ ПРОЦЕНЕ И МОГУЋЕ ЛОКАЦИЈЕ

ТАДИЋ је јавности представио Драгана Богдановића и Љубинка Андрића, двојицу од укупно седморо чланова Анкетног одбора. А, својевремено, приликом посете граду на Колубари, секретар Владине Комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. мр Срђан Цветковић је подсетио на процене да у Колубарском округу има око 700 особа у тајним гробницама, на шест-седам локација, међу којима су Пети пук, Веселиновци и Топаловац.

Најављује и то да ће затражити податке и документацију из сефова Озне и Удбе које су отворене за стручну јавност и државне органе. Уз помоћ локалних архива, музеја у Ваљеву, судских, полицијских и безбедносних институција тражиће информације које би могле да помогну у расветљавању догађаја из, сматра, једног трагичног периода.

- Требало би да утврдимо колико су тачне приче које колају Ваљевом, о томе да је непосредно после Другог светског рата овде ликвидирано више хиљада цивила, да се пронађу места егзекуција и локације тајних, необележених гробница - каже Тадић.

- Правда и жртве могу бити намирени једино истином, расветљавањем догађаја, утврђивањем њихове невиности, опојавањем посмртних остатака, људским и српским православним сахранама, паљењем свећа, обележавањем гробница, подизањем споменика...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)