САНИРАЈУ ЈАЛОВИШТЕ, ИСПИТУЈУ САСТАВ ВОДЕ: После изливања муља из "Трепче" у реку Ибар код Лепосавића, заустављено ширење пукотине на брани

Д. ЗЕЧЕВИЋ - Г. ЋИРОВИЋ

19. 01. 2021. у 08:00

У НЕДЕЉУ и понедељак, на месту где се део јаловишта Комбината "Трепча" излио у Ибар, на терен су изашле надлежне инспекцијске службе из Општине Лепосавић и региона Митровице, као и надлежни инспектори из Независне комисије Комбината.

САНИРАЈУ ЈАЛОВИШТЕ, ИСПИТУЈУ САСТАВ ВОДЕ: После изливања муља из Трепче у реку Ибар код Лепосавића, заустављено ширење пукотине на брани

Фото Д. Зечевић

Започета санација јаловишта приводи се крају и очекујемо да се у уторак поновно покрене производња у флотацији у Лепосавићу. О евентуалним последицама на екосистем, пре свега на квалитет воде у реци Ибар, очекујемо извештаје надлежних.

Ово се наводи у објављеном саопштењу руководства Комбината "Трепча" поводом обрушавања дела Комбинатовог јаловишта у реку Ибар. Објашњава се и да је у недељу услед, пре свега лоших атмосферских услова, дошло до пробијања горњег насипног дела бране у дужини од 2,5 до три метра на депонији за одлагање јаловине флотације у Лепосавићу.

- У Ибар се излило око 500 кубика површинске воде и око 50 метара кубних муљевитог материјала. Правовременом интервенцијом радника и руководства у флотацији у Лепосавићу заустављено је ширење пукотине и даље изливање - наводи се у саопштењу Комбината "Трепча" и додаје да се одмах, уз употребу утоварно транспортне механизације "Трепче", приступило санацији и ојачавању горњег дела јаловишта.

Како "Новости" незванично сазнају у Комбинату, јаловиште мора да буде на локацији на којој је сада јер је у близини флотације односно експлоатације руде, као и да је предвиђено за наредне три године.

После обрушавања дела јаловишта у Ибар, Зоран Тодић, председник Општине Лепосавић, за "Новости" каже да су у недељу на терен изашле све надлежне инспекцијске службе и да је обавештена и косовска полиција.

- Будући да проблем превазилази локални ниво, обавестили смо и Републичку инспекцију, као и Завод за јавно здравље у Косовској Митровици. Исто су учинили и надлежни из "Трепче", тако да ће на основу узетих узорака воде бити урађене анализе о томе шта се налази у води и да ли, евентуално има и тешких метала - казао је Тодић.

Он каже и да, истовремено, анализу воде раде и надлежне службе из "Трепче", али наглашава и значај Комбината за Лепосавић и читав Космет:

- "Трепча" је носилац развоја општине Лепосавић јер је у рудницима Бела земља и Црнац ангажовано више од 600 радника, који тако доприносе опстанку својих породица.

Због изливања јаловишта из "Трепче" у Ибар, у Краљеву су предузете превентивне мере.

- Вода у Краљеву је исправна за пиће. Предузете су све превентивне мере од места уласка Ибра на терирорију централне Србије. Сва изворишта су заштићена и неће бити угрожена. Талас Ибра са изливеним јаловиштем из рудника "Трепче", који још није стигао ни до Рашке, протећи ће средином реке и неће бити у приобаљу. Према процени стручњака "Србијавода", могуће је да тек наредног викенда у Ибру кроз Краљево буде детектовано нешто од изливене материје. Анализе воде се раде на већи број параметара од уобичајених, тако да Краљевчани могу бити потпуно мирни - казао је у понедељак др Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље у Краљеву.

Он је додао и да се још не зна прецизно колико се јаловишта излило и да "Србијаводе" врше анализе на подручју "Трепче", Косовске Митровице и Лепосавића.

- Републички кризни штаб је наложио да се на водотоку од Руднице, преко Лакта у Богутовцу, до Краљева узму профили преко надлежне Агенције за заштиту животне средине, која ће обавити анализе на материје изливене из јаловишта и предузети одговарајуће мере - нагласио је др Мацан. - Река има свој систем пречишћавања, а будући да је повећан водостај очекујемо да разлагање материја буде што веће, тако да се можда у Краљеву неће ни детектовати.

КОНТРОЛА СВАКИ САТ

У КООРДИНАЦИЈИ са Штабом за ванредне ситуације, Инспекторатом за воде и Заводом за јавно здравље, краљевачки "Водовод" је предузео мере контроле.

- Превентивно су искључени бунари Б3 и Б6 у Конаревском и Жичком пољу - каже Александар Протић, в. д. директора ЈКП "Водовод" у Краљеву. - Наложена је проширена анализа која подразумева и контролу присуства тешких метала у пијаћој води. Контрола се обавља на сваки сат, тако да су апсолутно предузете све мере у нашој надлежности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)