ИЗВОРИШТА СУ ЗАШТИЋЕНА: Због изливања јаловишта из Трепче у Ибар предузете превентивне мере

Г.Ћировић

18. 01. 2021. у 11:50

ВОДА у Краљеву исправна је за пиће. Предузете су све превентивне мере од места уласка Ибра на терирорију Србије. Сва изворишта су заштићена и неће бити угрожена.

ИЗВОРИШТА СУ ЗАШТИЋЕНА: Због изливања јаловишта из Трепче у Ибар предузете превентивне мере

Фото: Горан Шљивић

Талас Ибра са изливеним јаловиштем из рудника Трепче који још није стигао ни до Рашке, протећи ће средином реке и неће бити у приобаљу. Према процени стручњака „Србијавода“, могуће је да тек наредног викенда у Ибру кроз Краљево буде детектовано нешто од изливене материје. Анализе воде се раде на већи број параметара од уобичејених, тако да Краљевчани могу бити потпуно мирни.

Ово је изјавио др Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље у Краљеву поводом изливања јаловишта из рудника Трепча у Ибар. Он је додао и да се још не зна прецизно колико се јалошита излило и да „Србијаводе“ врше анализе на подручју Трепче, Косовске Митровице и Лепосавића колико је то могуће у овој ситуацији.

- Републички кризни штаб је наложио да се на водотоку од Руднице, преко Лакта у Богутовцу, до Краљева узму профили преко надлежне Агенције за заштиту животне средине која ће обавити анализе на материје изливене из јаловишта и предузети одговарајуће мере – нагласио је др Мацан.

- Река има свој систем пречишћавања, а с обзиром на повећани водостај очекујемо да разлагање материја буде што веће, тако да се можда у Краљеву неће ни детекотовати.

Истовремено, у координацији са Штабом за ванредне ситуације, Инспекторатом за воде и Заводом за јавно здравље, и краљевачки „Водовод“ је предузео превентивне мере.

- Превентивно су искључени бунари Б3 и Б6 у Конаревском и Жичком пољу – каже Александар Протић, в.д. директора ЈКП „Водовод“ у Краљеву.

- Наложена је проширена анализа која подразумева и контролу присуства тешких метала у пијаћој води. Контрола се обавља на сваких сат времена, тако да су апсолутно предузете све мере у нашој надлежности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)