ПРЕЧИСТАЧ ЈЕ ЧУВАР КАНАЛА: Надлежни у Врбасу негирају да ће престати с радом постројење за прераду отпадних вода

З. Рајић

18. 01. 2021. у 07:39

ПРЕЧИСТАЧ ЈЕ ЧУВАР КАНАЛА: Надлежни у Врбасу негирају да ће престати с радом постројење за прераду отпадних вода

Помоћ уз услов да се омогући одрживи рад

МИНИСТАРСТВО заштите животне средине, као и локалне самоуправе Врбаса и Куле, неће дозволити да стане с радом Централно постројење за прераду отпадних вода (ЦППОВ), јер је његово функционисање предуслов за чишћење Великог бачког канала (ВБК), који је вишедеценијским загађивањем претворен у "црну тачку" Европе.

То је одговор председника општине Врбас Предрага Ројевића на упозорење председника Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ) Ратка Ђурђевца да ће, ЦППОВ "остати без радника на одржавању, чак и без обезбеђења".

- Да ли ће ВБК због тога поново постати отворена септичка јама за 100.000 људи од Црвенке, преко Куле о Врбаса, до Србобрана? И да ли ће цела ова ситуација угрозити реализацију пре неколико месеци завршеног пројекта чишћења ВБК? - упитао је Ђурђевац у дописима које је упутио министарки заштите животне средине Ирени Вујовић и представницима општина Врбас и Кула.

Он је предочио да је 6. новембра прошле године истекао уговор по којем је радом ЦППОВ у Врбасу руководила међународна компанија Veolia Water Solutions and Technologies (VWST), односно њен огранак "Веолија Србија".

- И поред тога, ова одговорна компанија остала је на постројењу, не желећи да га препусти пропадању и огромној штети која би настала. Хемикалије неопходне за третман прљаве воде у ЦППОВ потпуно су исцрпљене, а трошкове рада пречистача већ два месеца нико не покрива - изнео је Ђурђевац.

Влада Србије је за рад ЦППОВ, у чију је изградњу ЕУ уложила 23 милиона евра, издвојила прошле године 50 милиона динара, а Ројевић истиче да ће ресорно министарство обезбедити још једну финансијску подршку, али уз услов да две суседне општине, које су формирале заједничко ЈП "Пречистач Врбас - Кула", обезбеде одрживост рада ЦППОВ, пре свега кроз обуку радника и обезбеђивање довољних количина отпадних вода за прераду.

- Није још одређено колика ће бити помоћ министарства, а Врбас и Кула су ове године за функционисање пречистача определиле по 10 милиона динара, уз могућност да се то повећа ребалансима општинских буџета - рекао је Ројевић. - Годишњи трошкови ЦППОВ су око 130 милиона динара, а биће лакше покривени кад се на пречистач прикључе индустријски погони, као и домаћинства преко канализационих мрежа у селима.

ВИШЕ ВОДЕ, НИЖА ЦЕНА

ПРЕЧИСТАЧ у Врбасу тренутно ради са четвртином капацитета, прерађујући дневно 7.500 кубика отпадних вода, које стижу из канализација у Врбасу, Кули и Црвенки.

- Према ранијој уредби, индустрија је добила рок да испуштање отпадних вода регулише до краја 2025. године, али би то требало убрзати. Очекујемо помоћ републике и покрајине и за довршетак канализације у пет села у врбаској општини, јер што буде више воде на ЦППОВ, биће нижа цена њеног пречишћавања - казао је Ројевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)