ОД ЗРНАЦА СОЛИ ЧУДА СТВАРА: Радослава Билбија, из Српског Итебеја код Житишта, бави се необичном уметношћу

Богољуб Грујић

17. 01. 2021. у 17:33

ОД ЗРНАЦА СОЛИ ЧУДА СТВАРА: Радослава Билбија, из Српског Итебеја код Житишта, бави се необичном уметношћу

Резбарењем воћа и поврћа Радослава ствара прелепе облике / Фото Б. Марчета

РАДОСЛАВА Билбија из Српског Итебеја, места у општини Житиште, у паузи свог основног занимања, карвинга, уметничког резбарења воћа и поврћа и стварања креативних минијатурних радова на ноктима, однедавно развија нову вештину, коју је, како сама каже, спонтано открила.

- Ухватила сам трен надахнућа, када се со случајно просула по радном делу у кухињи и тако је кренуло - уз осмех каже Радослава, која за само неколико минута, вештим рукама створи невероватне цртеже од белих зрнаца кухињске соли.

Свестрана и веома талентована, Радослава ствара детаљне цртеже од зрнаца соли, док кува ручак или се одмара од напорног рада на карвингу, који изискује пуно више пажње и напора.

- Нисам пробала са зрнцима песка, али претпостављам да би исто тако ишло, као што ми иде док стварам цртеже од соли - наставља Радослава.

Напомиње да о овој техници има доста видео-клипова на интернету, па је тако, када је случајно просула со, дошла у искушење да се опроба. Цртање зрнцима кухињске соли, иначе, не захтева много материјала, а може се цртати на дасци, столу, радном делу у кухињи, док се припрема неки оброк.

Најлепши радови, како истиче, ипак настају на црном папиру, због контраста. Цртање сољу је техника настала у тибетанској будистичкој традицији, у којој монаси углавном користе зрнца обојеног песка, па ће се уметнички надарена мештанка Српског Итебеја, у неком будућем времену, сигурно опробати и у овом искушењу.

- Со је јефтина и о њој ретко или никада не размишљамо, само солимо - додаје Радослава, која цртеже ствара дозирајући количину зрна соли из пластичне бочице уз помоћ малих цеви, левка и стругача, али и прстима, варирајући тоналитет на црној подлози.

С обзиром на то да со није фиксирана на подлогу, овакве "слане слике" трајно остају само на фотографијама, а лепота њених слика, иако оне не трају дуго, подсећају на вредност коју има со, а то је живот, о чему обично и не размишљамо.

ФОТО-ИЗЛОЖБА

ПЛАНИРА Радослава Билбија, када ухвати времена с обзиром на бројне професионалне обавезе у вези са карвингом и декорацијом ноктију, да своје радове од зрнаца соли фотографише и направи прву малу фото-изложбу, која ће бити доступна корисницима друштвених мрежа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)