"ЛЕГЕНДЕ" ЗА СТАРА ЗДАЊА: Нове инфо-табле широм Врњачке Бање оплемениле туристичку понуду (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

20. 12. 2020. у 18:00

ЧУВАЈУЋИ од заборава старе виле по којима је Врњачка Бања некада била препознатљива, овдашња Туристичка организација је на укупно 150 локација започела постављање нових ознака значајних културно-историјских објеката.

ЛЕГЕНДЕ ЗА СТАРА ЗДАЊА: Нове инфо-табле широм Врњачке Бање оплемениле туристичку понуду (ФОТО)

Фото В. Б.

Тако је у престоници српског континенталног туризма своју нову историјску инфо-таблу добио и некадашњи хотел "Орловац" у самом центру Врњачке Бање, данас хотел "Цептер".

Овај објекат, донедавно чувена "Звезда" - како пише на новој туристичкој сигнализацији - представљао је најважније угоститељско здање и истински симбол Врњачке Бање, на понос мештана.

ВИЛА "ТУРКУЛОВИЋ

МЕЂУ најзнаменитијим врњачким здањима је и вила "Туркуловић" са 25 луксузних соба, саграђена тридесетих година прошлог века. Ту је као зубни лекар ординирала др Мирослава, супруга власника Драгана Туркуловића, а током окупације Немци су у њу били сместили своју команду из које су планирали десант на Дрвар 1944. После национализације 1948, власници су се најпре преселили у вилу "Гаврић", а потом и одселили из Врњачке Бање...

Фото В. Б.

Стотинак метара ниже, на популарној бањској променади, нову "легенду" је добила некадашња вила "Зора" у којој је данас смештена народна библиотека "Др Душан Радић". Уз фотографију овог здања из прве деценије 20. века, ту су и подаци о бившим власницима, те некадашњој и данашњој намени.

- Од оснивања 1868, па све до данас, Врњачка Бања је својим чарима привлачила многе туристе, утискујући им неизбрисиве успомене. Многи познати и непознати гости су уграђивали по камен у врњачке дворе и баште градећи хотеле, виле, пансионе, радње и гостионице, па смо решили и да тај део историје пренесемо на историјске инфо-табле - каже Горан Каравесовић из врњачке Туристичке организације.

ТРАДИЦИЈА Некадашњи хотел "Орловац", Фото В. Б.

Није заборављена ни вила "Европа", данашњи биоскоп који се до средине деведесетих прошлог века звао "Козара", али ни хотел "Сотировић" саграђен 1904, који од Другог светског рата носи име "Слобода". Осим тога, постављене су и ознаке за вилу "Авала", вилу "Туркуловић", потом цркву посвећену рођењу Пресвете Богородице, Парохијски дом, Јапански врт, лавиринт у централном врњачком парку...

- Врњце су посећивали Обреновићи, Карађорђевићи, Јосип Броз Тито, Иво Лола Рибар, Иво Андрић, Максим Горки, Мирослав Крлежа, Десанка Максимовић и многи други, па ће поједине приче на таблама бити и о њиховом боравку. Ово је наш скромни допринос попуњавању мозаика врњачке историје и жеља да се од заборава отргну поједини значајни ликови и догађаји - закључује Каравесовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)