"ВЕСЕЛА МАШИНА" ГУТА СВЕ ШТО ФЕРМЕНТИШЕ: Живојин (70) из Лапова пече 17 врста ракије

Зорица Глигоријевић

19. 12. 2020. у 17:22

ЖИВОЈИН Жика Јеленковић (70) из Лапова, пензионисани радник фабрике вагона "Гоша", у својој "веселој машини" прави ракију од свега што може да ферментише.

ВЕСЕЛА МАШИНА ГУТА СВЕ ШТО ФЕРМЕНТИШЕ: Живојин (70) из Лапова пече 17 врста ракије

Фото З. Глигоријевић

Пече 17 врста ракије, међу којима су оне од купуса, парадајза и мандарине, које не прави нико у овом крају. Ракију пече и од крушке, вишње, трешње, лубенице, банане, ароније, дуње, грожђа и меда, а планира да се опроба и у печењу ракије од шаргарепе.

- Од купуса сам ракију почео да печем пре четири године. Пробао сам је на Купусијади у Мрчајевцима, али домаћин није хтео да ми открије тајну. Решио сам да је сам направим. У буре сам ставио сто килограма наренданог купуса и два килограма шећера. Када се завршила ферментација, ставио сам у казан и испекао ракију. Наредне године сам је понудио оном домаћину који није хтео да ми ода рецепт. Када ме је питао како сам је направио, одговорио сам му да нећу да му кажем. Пружио ми је руку и честитао - поносно ће Јеленковић

У казан и поврће из баште

ЈЕЛЕНКОВИЋ од прошле године пече и ракију од парадајза. У башти набере стотинак килограма парадајза који није добар за зимницу, исецка га на комаде, дода мало шећера и остави да одстоји у бурету. Потом испече у казану око осам литара ракије, јачине 37 степени.

Фото З. Глигоријевић

- Ракију од меда правим тако што у казан ставим 40 килограма чистог меда, долијем воду и прокувам на 80 степени Целзијусових. Пену која се ствара, скидам кашиком. Када се охлади, смесу ставим у буре за ферментацију и додам лимунску киселину. Када се заврши ферментација, испечем ракију, која може да има и до 60 степени - открива нам Јеленковић рецепт.

ГОДИШЊЕ, каже, највише, око 200 литара, испече меке и љуте шљивовице. Ове године је из шљивара, старог 17 година, са 280 стабала чачанске родне и чачанске лепотице убрао 16 тона шљива. Продао је 13 тона, а три је оставио за ракију. Из другог воћњака, старог четири године, са 360 стабала убрао је око 300 килограма, али ће наредне године, када ће бити пун род, бити много више.

ПРИЗНАЊЕ Јеленковић, награђен златном медаљом за шљивовицу

Фото З. Глигоријевић

Јеленковић је члан Удружења воћара и виноградара "Црвени бег", па апелује да се придруже сви који желе да подижу засаде, јер плате саднице, а Општина им рефундира 60 одсто уложеног.

- ЈЕДНОЈ фирми сам продао по 31 динар по килограму, а нешто у воћњаку по 25 динара. Исплатило би ми се и да је килограм био 22 динара - преноси своју рачуницу наш саговорник.

Од ракије је, вели, већа зарада, али има и много више посла.

- Када сам прве године испекао 104 казана, мучио сам муку да продам ракију, али се после прочуло, па је продаја била добра - искрен је Жика Јеленковић, који је ове године на такмичењу у Лапову поводом Светог Трифуна добио златну медаљу за шљивовицу и сребрну за дуњевачу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна