ЗАСТАВА 63. ПАДОБРАНСКЕ НА ПУТУ ОКО СВЕТА: Знамење елитне јединице стигло у Вршац, ветерани одушевљени иницијативом (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

01. 12. 2020. у 18:28

ЗАСТАВА 63. Падобранске бригаде, која је 24. новембра са војног аеродрома у Нишу кренула на пут око света, данас је стигла и у Вршац.

ЗАСТАВА 63. ПАДОБРАНСКЕ НА ПУТУ ОКО СВЕТА: Знамење елитне јединице стигло у Вршац, ветерани одушевљени иницијативом (ФОТО)

Фото: Ј. Ј. Баљак

На улазу у тај град дочекало ју је десетак вршачких ветерана те елитне јединице Војске Србије, а свечана примопредаја уприличена је у центру града, након чега су је Вршчани симболично раширили и код других градских симбола – Вршачке куле и цркве Светог Теодора Вршачког.

Фото: Ј. Ј. Баљак

- Ово је велики дан за нас ветеране и зато ћемо ову заставу, док буде у нашим рукама, чувати животом. Јер, велика је ствар то што нам је ове године поново враћен статус бригаде и што смо великом заслугом нас ветерана поново добили своју заставу – каже Жељко Исајлов, који је служио војску у 63. падобранској бригади 1981/82 године.

Након Вршца, застава ће кренути пут Зрењанина и осталих војвођанских градова, у којима живе ветерани ове бригаде. Потом ће отићи и у руке некадашњих припадника, који сада живе широм Европе, САД, Канаде и Аустралије.

- Свој пут око света застава би симболично требало да заврши до 14. октобра 2021. године, када наша бригада у Нишу обележава славу, покров Пресвете Богородице – каже Милош Гужвић Гужва, из Ниша.

Застава је досад била у рукама својих ветерана из Бабиног Зуба, Зајечара, Бора, Параћина, Јагодине, Смедерева, Ковина и Беле Цркве. Претходно је освештана, а цела акција је организована уз одобрење Генералштаба Војске Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)