ЕПИДЕМИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ: Ситуација нестабилна и несигурна

Танјуг

24. 11. 2020. у 23:05

ЕПИДЕМИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ: Ситуација нестабилна и несигурна

Фото: М. Нићифоровић

ОПЕРАТИВНИ стручни тим Града Новог Пазара одржао је данас састанак са којег је саопштено да је тренутна епидемиолошка ситуација нестабилна и несигурна.

Највећи број оболелих и даље долази из Рашке, али се повећава и број заражених из Сјенице и Тутина, а разговарано је и о болничким смештајним капацитетима, које ће Град Нови Пазар прилагодити евентуално већем броју заражених, пренела је РТВ Нови Пазар.

Речено је да расте број новозаражених у окружењу, повећава се број хоспитализованих у Општој болници и привременој у Новопазарској бањи, као и првих прегледа у ковид амбулантама.

Смештајни болнички капацитети биће прилагођени потребама и евентуалном већем броју заражених.

-Видите да се повећава број новооткривених и новоинфицираних, пре седам дана имали смо једноцифрен број новозаражених, а последњих недељу дана тај број је двоцифрен, тако да последњих дана имамо просечно у последњих недељу дана имамо преко 20 новоинфицираних пацијената. Имамо повећан број и првих прегледа у ковид амбуланти, преко 100, а то је оно што нас забрињава- рекао је директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић.

Од пре 10 дана, навео је, добили су и ПЦР брзе тестове где према индикацијама, тестирају пацијенте.

Трећи параметер који пратимо је, каже Спахић, и повећан број хоспитализованих пацијената у Општој болници у Новом Пазару.

-Сагледавајући ту ситуацију да нам се не би поновио летњи сценарио, разматрали смо могућност да имамо преко 400 лежајева. У том погледу захваљујући извештају директора Опште болнице добили смо информацију да та здравствена институција може да прими од 300 до 350 пацијената. Иимамо једну алтернативну а то је Специјална болница Новопазарска Бања, где може да буде смештено негде око 100 пацијената- рекао је директор Завода за јавно здравље.

На састанку је било речи и о алтернативним просторним решењима за смештај оболелих од ковида, као што је хотел Палма, а процену о том простору даће сутра епидемилози из Института за јавно здравље Батут који ће доћи у Нови Пазар.

Није искључена могућност да Медицинска школа буде поново претворена у ковид болницу. Циљ је обезбедити 500 болничких места, додаје Спахић.

-Поред простора забрињава нас и опрема, занима нас да ли има довољно места са кисоником и да ли тај процеш добро функционише и треће то је кадар који нас јако забрињава. Свесни смо да немамо довољно лекара, да су они преморени, а знамо и да не можемо тражити помоћ са стране, јер је свима потребна. Нажалост ми нисмо у таквој могућности да сада вратимо оно добро, које су нама учинили други. Узимајући све то у обзир базирали смо се на те превентивне мере. Са инспекцијским службама смо договорили да конторлишу све и апелујемо на грађане да се придржавају свих противепидемисјких мера- рекао је Спахић.

С обзиром да је републички Кризни штаб донео ригорозније мере како би се спречило ширење корона вируса и контроле њиховог поштовања ће у наредном периоду бити појачане.

Са састанка је поручено да ће само придржавањем свих епидемиолошких мера успети да се сачува и одбрани Нови Пазар, себе и своје најмилије од корона вируса, али ћемо одговорним понашањем помоћи и здравственом систему да добро функционише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)