КОРОНА У СЕВЕРНОБАНАТСКОМ ОКРУГУ: Заражени медицинари у Кикинди, Сенти и Кањижи

Рада Шегрт

24. 11. 2020. у 14:48

КОРОНА У СЕВЕРНОБАНАТСКОМ ОКРУГУ: Заражени медицинари у Кикинди, Сенти и Кањижи

Р.Ш.

ЧЕТИРИ пацијента у Кикинди преминула су од последица обољења ковид 19 последњих недељу дана. Три мушкарца била су на лечењу у болници, а један је умро код куће.

Према подацима Завода за јавно здравље епидемија се распламсала и у Кикинди и у Севернобанатском округу па је званично оболело укупно 989 особа, међу којима су и медицински радници и деца. Ковидом 19 заражени су медицински радници у Кикинди, Сенти и Кањижи. У кикиндској болници позитивно је седам лекара, осам медицинских сестара, четири лаборанта и троје немедицинских радника.

- У Кикинди је активан 721 случај, од тога 19 деце, али је добро да су сва на кућном лечењу и доброг општег стања. У Сенти је оболело 97, у Новом Кнежевцу 58, Кањижи 55, Ади 32, а Чоки 26. Ситуација се погоршава из дана у дан, јер се ковид амбулантама на преглед јавља све већи број грађана са симптомима, па је и велика гужва. Здравствени систем је преоптерећен, посебно у Кикинди, Сенти и Кањижи, где има оболелих медицинских радника. Због тога је наш непрестани савет да се поштују мере заштите, да се носе маске и да се људи не окупљају. Препорка је да се сви ограничимо само на кућне, породичне контакте, а елиминишу посете и дружења – каже др Сандра Радловић, директорка Завода за јавно здравље у Кикинди.

Фото: Рада Шегрт

 

На лечењу у Општој болници у Кикинди тренутно је 37 пацијената, од којих је двоје на респиратору. Већ недељу дана на механичкој вентилацији је жена од 53 године, која није имала претходне хроничне болести, али је екстремно гозајна.

- Други пацијент који је на респиратору има 57 година и није имао картон хроничних обољења. Међутим, током дијагностике у болници откривено је да има хорничну лимфоцитну леукемију – објаснио је доктор Мирко Стојисављевић, директор болнице.

ЧЕТИРИ КОВИД АМБУЛАНТЕ

У Кикидни су активне четири ковид амбуланте. Три у Дому здравља, од чега су две у Светосавској улици. Једна за прве, а друга за контролне прегледе и једна у Микронасељу. Све три раде до 22 сата. Четврта је у болници и ради непрекидно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)