СЕЛА ЧУВАЈУ И - МУЗЕЈИ: Нови садржаји у Паклештици и Темској оживљавају читаву стару планину

В. ЋИРИЋ

16. 11. 2020. у 11:02

СТАРОПЛАНИНСКА села, која су сама по себи налик запуштеним музејима, добила су два прва и права изложбена простора - у Паклештици и Темској.

СЕЛА ЧУВАЈУ  И - МУЗЕЈИ: Нови садржаји у Паклештици и Темској оживљавају читаву стару планину

Фото В. Ћирић

Прво поменуто село, које током зиме има једва двадесетак житеља, добило је музеј у некадашњој Млекари, а мотив отварања не само ове несвакидашње установе је да се стане на пут одумирању читавог овог краја. Притом, летос је, због још актуелне пандемије, овде све врвело од посетилаца из свих делова Србије који су желели да виде кањон Владикине плоче, Козји камик, Завојско језеро и друге природне лепоте. Између осталог, нови музеј је посвећен и одбрани реке Височице од најављене изградње мини-хидроелектране у срцу Старе планине.

А, паклештички музеј отворен је захваљујући предузимљивости Банета Андоновића, Београђанина који је пореклом одавде и који се сећа и бољих времена.

- Сећам се времена када сам, као дете из Београда, овде долазио код бабе и деде, те затицао много разног народа. Сада желим да овај крај поново оживи и да неки нови гости уживају у нашим благодетима. Јер, реку смо успешно одбранили од инвеститора, а то је основни услов за развој туризма и омогућавање бољег живота - каже Бане Андоновић из удружења грађана названог "Владикине плоче".

Бане Андоновић, Фото В. Ћирић

Музеј је, иначе, уређен уз помоћ студената Архитектонског факултета у Београду које је предводила професор др Данијела Миловановић Родић. Она подсећа и на то да су, на исти начин, уредили и Дом културе у Дојкинцима, селу са друге стране планине.

У Паклештици су, иначе, већ предузели прве кораке како би оживели овај део Србије, па се село дичи са много адаптираних, па и новоизграђених кућа, чији су власници углавном пензионери из Пирота, или њихови потомци. Управо генерација поменутих пензионера би, сазнајемо, требало да буде "чувар ватре" за неке будуће генерације, а први човек Месне заједнице Зоран Матејић открива да је музеј формиран тако што је свако од мештана дао понеки "експонат" који се деценијама не користи: алат и прибор за ткање, неку кудељу, срп, вагу, стари кантар...

Први музеј у Темштици је недавно отворен у згради Месне канцеларије и посвећен је искључиво већ полувековној борби за очување истоимене реке, односно -против изградње мини-хидроелектране. Кажу, доласком туриста и пружањем услуга намерницима има шансе да се у селу понешто и заради, а да огњишта предака не буду заувек угашена.

ДОМАЋИНИ "Чувари ватре" у Паклештици, Фото В. Ћирић

Притом, за разлику од Паклештице, у Темској још има стоке и пастира који ће убудуће - ако све буде текло по амбициозним плановима - коначно имати коме да продају своје млеко, сир, јагњад и све друго што произведу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)