“НОЋ МУЗЕЈА” У ПАРАЋИНУ: Од атрактивне изложбе “Леонардо да Винчи”, до радионице ткања и промоције новог пројекта (ФОТО)

З.Р.

14. 11. 2020. у 21:02 >> 21:02

ПАРАЋИНЦИ су вечерас, када се у манифестацији “Музеји за 10” обележава Ноћ музеја, у новој згради Културног центра могли да погледају изузетну изложбу “Леонардо да Винчи – научник и проналазач” ауторке Ање Радаковић, иначе музејског саветника београдског Музеја науке и технике.

“НОЋ МУЗЕЈА” У ПАРАЋИНУ: Од атрактивне изложбе “Леонардо да Винчи”, до радионице ткања и промоције новог пројекта (ФОТО)

Фото: З.Р.

Поставка кроз макете и цртеже представља мање познату страну Леонардове личности – инжењерску и научничку.

Леонардо је био не само велики уметник и инжењер, већ и научник, филозоф и маштовити визионар. Његово схватање ренесансе, чији је био весник, нагонило га је и да се страсно бави преиспитивањем античке науке и да све подвргава екперименталној провери, написао је, између осталог, Милорад Ристић, представљајући изложбу. Публика се, уз поштовање епидемиолошких мера, највише задржала крај макете пропелера, који је претеча данашњег хелихоптера.

Фото: З.Р.

У поподневним сатима у овом простору одржана је радионица ткања “Преплетаји”, у оквиру које је организована презентација о креативном предузетништву инспирисаном културним наслеђем, уз истовремену најаву пројекта “Подстицање креативног предузетништва у Поморављу”, чији је аутор др Христина Микић.

- Због ванредне ситуације у Параћину, односно епидемије ковида, изложба није имала свечано отварање, али је заинтересовани могу погледати до 15 децембра, уз претходну најаву. Најавили смо и пројекат оживљавања културног наслеђа кроз креативно предузетништво који ће се реализовати наредних месеци, што је подстицај свих локалних стваралаца који се баве креативним радом да се пријаве, а Завичајни музеј ће све то промовисати као културну баштину – рекла је, тим поводом, в.д. директорка Тијана Пешић.

Фото: З.Р.

Параћински музеј овај пројекат реализује са Институтом за креативно предузетништво и иновације, уз подршку Амбасаде САД у Србији. Његова ауторка, Христина Микић, наводи да пројекат обухвата три фазе, почев од анимирања заинтересованих стваралаца, осмишљавања Лабораторије креативног стваралаштва, преко едукације полазника, до презентације резултата јавности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)