БЕЗ ОБЕ ШАКЕ РАДИ НАЈТЕЖЕ ПОСЛОВЕ: Слободан Богићевић, из блачког села Суви До, упркос хендикепу зарађује за живот

Драгана Зечевић

08. 11. 2020. у 17:24

- ТАКАВ сам од рођења, али се не осећам угроженим. Радим и обављам све послове као да имам обе шаке на рукама! - каже Слободан Богићевић (52), пољопривредник из блачког села Суви До, отац четворо деце.

БЕЗ ОБЕ ШАКЕ РАДИ НАЈТЕЖЕ ПОСЛОВЕ: Слободан Богићевић, из блачког села Суви До, упркос хендикепу зарађује за живот

Синови Милутин и Стефан, Марија и Слободан, и најмлађи Милош (слева) / Фото Д. Зечевић

Упркос хендикепу, своју породицу издржава управо најтежим физичким пословима. Пре свега сечом огревних дрва која продаје у селима блачке општине.

- Иако су синови већ одрасли, а једино се најстарији осамосталио, два средња сина не могу никако да се запосле, а овај најмлађи још похађа школу - прича Слободан, док нас позива у кућу коју је направио сопственим рукама.

СЛОБОДАН каже да је задовољан овим што имају, будући да је социјална помоћ коју он добија на име физичког недостатка једино њихово примање. Зато је принуђен да се бави тешким физичким пословима како би се издржавала породица.

Добро се служи рукама / Фото Д. Зечевић

- У сечи дрва у шуми коју углавном закупљујемо, помажу ми синови, тако да ми то олакшава посао. Ипак, одмалена сам био свестан да морам да радим. Када сам основао породицу и добио децу, био сам још свеснији да је читава кућа на мени, јер је супруга Марија слабашног здравља - прича Слободан.

ИАКО нема шаке, рукама се, каже, служи одлично и да када је то потребно - секиром сече дрва.

- Најтеже нам је што поседујемо застарео трактор, тако да се често уплашим за своју и безбедност синова док у шуми извлачимо и касније возимо дрва до купаца - додаје Слободан.

Не жали труда, каже нам, само да супрузи и синовима обезбеди колико-

-толико пристојан живот.

- Једина срећа у овом послу јесте што зими седимо. А увек смо најактивнији крајем лета и у јесен - причају синови Стефан и Милутин, притом, задиркују најмлађег, четрнаестогодишњег Милоша, да ће и он сигурно сећи дрва ако не буде боље учио.

КУВАР И КОНОБАР ТРАЖЕ ПОСАО

ДОК се најстарији Душан осамосталио и запослио у околној Куршумлији, где је основао породицу, Слободанови синови Стефан и Милутин, који су завршили занате, за кувара и конобара, највише прижељкују посао у струци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)