НАШ РЕГИОН ДЕЛИ ИСТЕ ИЗАЗОВЕ: У фокусу дводневног форума младих лидера региона економско повезивање

Ј. С.

01. 11. 2020. у 07:00

У НОВОМ Саду јуче је отворен дводневни Форум младих лидера региона, а у фокусу су теме о изазовима на путу економског повезивања и интеграције држава западног Балкана.

НАШ РЕГИОН ДЕЛИ ИСТЕ ИЗАЗОВЕ: У фокусу дводневног форума младих лидера региона економско повезивање

Фото Ј. Пап

Учесници су истакли да се заједничко регионално тржиште заснива на кретању робе, услуга, капитала и људи, што је и окосница програма за период од 2021. до 2024. године, на којем Савет за регионалну сарадњу, с партнерима и владама западног Балкана ради протеклих неколико месеци.

- Према студији Светске банке, јача интеграција тржишта западног Балкана могла би региону донети додатних 6,2 одсто раста БДП - рекао је заменик председника Европског покрета у Србији Александар Симурдић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је оценио да цео регион данас, више него икад, дели исте изазове и проблеме као што су глобална пандемија, угрожено здравље људи, као и неизвесност која из тога проистиче. Он је навео да је неопходно говорити и о томе шта је све могуће учинити у новонасталим околностима да се убрза иницијатива "мини-шенген".

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић казао је да је важно што су млади људи препознали чињеницу да су само економски јаке државе снажне државе.

Форум су припремили Европски покрет у Србији - локално веће Нови Сад и Београдски фонд за политичку изузетност у партнерству са Саветом за регионалну сарадњу, а уз подршку Града Новог Сада и Покрајинске владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)