НИКЛЕ ЏИНОВСКЕ ТИКВЕ: Домаћин из Доњег Видова произвео чудо од семена купљеног на интернету, највећа тежи 80 килограма и није на продају

З. РАШИЋ

30. 10. 2020. у 08:52

НИКЛЕ ЏИНОВСКЕ ТИКВЕ: Домаћин из Доњег Видова произвео чудо од семена купљеног на интернету, највећа тежи 80 килограма и није на продају

Фото З. Рашић

РАДОВАН Стојановић, пољопривредник из Доњег Видова, произвео је у својој башти неколико џиновских тикава, од којих највећа тежи осамдесетак килограма!

Поносан на својих руку дело, три изузетна примерка изнео је на тезгу на којој продаје поврће на пијаци у Параћину. Огромне жуте тикве привлаче пажњу купаца, што је Радован и хтео. Ипак, каже за "Новости", ове тикве нису за продају.

- Изнео сам их ради атракције, да покажем шта сам успео да узгајим у својој башти. Додуше, и сам сам био много изненађен кад сам видео колико расту. Семе сам купио из неког каталога на интернету, мислио сам да је новитет. И јесте, али по величини. Имам их укупно шест, а највећа је достигла тежину од око осамдесет килограма - прича, са поносом, Радован.

Каже да се већ тридесетак година бави производњом тикава. Овогодишњи род већ је обрао и ускладиштио јер су кренули јутарњи мразеви. Поред парадајза, паприке, купуса и спанаћа, тиква му је главни производ за продају, а ове године засадио је на шездесет ари. То су беле тикве за људску исхрану, родиле су ове сезоне око два вагона. Тренутна цена је педесет динара, па би највећа тиква по тој тарифи коштала чак 4.000.

РАДОВАН НЕ ЗНА ЧЕМУ СЛУЖИ

Ова година за тикву била је врло добра, за разлику од прошле. Половину рода обично продам на пијаци, остатак разделим или искористим за сточну храну. Ова џиновска атрактивна је по изгледу, али не могу да оценим чему служи. Да се пече, сигурно није. Роде три тикве на једној врежи. Да сам уклонио друге две, ова би била можда и 200 кила - напомиње Радован, додајући да ће то да испроба наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)