ГРАДСКА КАСА ЛАКША ЗА 605 МИЛИОНА: На седници Скупштине Смедерева одборници усвојили други ребаланс буџета ове године

Ј. И.

30. 10. 2020. у 07:38

СКУПШТИНА Смедерева усвојила је други ребаланс буџета у овој години. Због мера за економски опстанак у време пандемије вируса корона, смедеревски буџет ће ове године, у односу на првобитно планирани, бити "лакши" за 605 милиона.

ГРАДСКА КАСА ЛАКША ЗА 605 МИЛИОНА: На седници Скупштине Смедерева одборници усвојили други ребаланс буџета ове године

Фото Н. Ж.

Приходи буџета за девет месеци ове године износе 1,94 милијарде, што је 48,39 у односу на планиране, саопштио је члан Градског већа за ресор финансија, Славиша Стошић.

- Порези на доходак наплаћени су на нивоу од 52 одсто од планираних, порези на имовину су такође остварени половично, док је остварење прихода од имовине 21 одсто, неке су од бројки које је навео Стошић.

- Морамо реално да ускладимо приходе и расходе, како бисмо обезбедили нормално функционисање локалне самоуправе. Отуда и други ребаланс којим је предвиђен буџет од 4,2 милијарде, што је умањење од 605 милиона у односу на првобитни буџет - казао је члан Већа за финансије.

Сви ће морати да притегну каиш због буџетског дефицита. Јак финансијски ударац трпеће капиталне инвестиције, али и образовање и пољопривреда, који на располагању имају по 100 милиона динара мање него што су очекивали.

Опозиција је негодовала због лошег планирања буџета и слабе реализације.

Посебне критике биле су на рачун смањена издавајања за екологију, иако је загађење једно од виталних проблема града, као и због мањка од око 11 милиона за здравствену заштиту, упркос пандемији. Опозиција, међутим, није имала разумевања за увећање новца за туризам и спорт.

ТРАЖЕ АНКЕТНИ ОДБОР ЗА РТАЊ

Опозиција је критиковала нова издвајања за дечје одмаралиште на Ртњу, које је до сада коштало око 63 милиона динара.

- Речено је да је објекат готов, а сад издвајамо још 26 милиона. Тражимо да се оснује анкетни одбор који ће утврдити колико је пара од 2012. отишло у тај пројекат, и зашто силне паре у овој немаштини и даље убацујемо у тај бунар без дна - казао је одборник опозиције Небојша Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)