ВАЉЕВО БЕЗБЕДНИЈЕ ОД ПОПЛАВА: Завршена реконструкција корита четири реке у граду на Колубари (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

27. 10. 2020. у 20:45

ВАЉЕВО БЕЗБЕДНИЈЕ ОД ПОПЛАВА: Завршена реконструкција корита четири реке у граду на Колубари (ФОТО)

Фото: Б.Путовић

ЗА разлику од маја 2014. године, када је коритом реке Колубаре текло “море”, за Ваљево се данас може рећи да је град у коме је живот много безбеднији.

Ово је изјавио Горан Пузовић, генерални директор “Србијавода”, поводом завршетка радова на реконструкцији укупно 8,5 километара корита река Колубаре, Обнице и Јабланице, које су финансирали Европска унија, Аустрија и Јапан. У незапамћеним поплавама пре шест година ове реке нанеле су огромну штету Ваљеву.

- Реконструкције корита река су урађене заједничким напорима и веома је важно за подизање свести у Србији да су поплаве увек могуће – истакао је амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици. - Радује ме да када је у јуну ове године дошло до великих падавина у Ваљеву, чак већих него 2014. године, овај систем функционисао и није дошло до поплава. Тиме је он на неки начин тестиран, успео је да одржи безбедност свих грађана.

У оквиру пројекта “Реконструкција инфраструктуре за заштиту од поплава, на подручју Србије, који је са 19 милиона евра финансирала Европска унија, а Аустрија преко своје Развојне агенције са 500.000 евра, рехабилитована су корита Колубаре, Обнице и Јабланице. Вредност тих радова је 4,4 милиона евра.

Фото: Б.Путовић

 

- Поплаве 2014. године научиле су нас да морамо да будемо спрмени и на ону најгору страну природе – рекао је Адријен Фајкс, директор Аустријског културног форума. - Ваљево је био један од најтеже погођених градова, а Европска унија и Аустријска развојна агенција помогле су да се суочи са свим изазовима. Није потребно нешто само заштитити, већ и спречити.

ВЕЛИКА ЗАХВАЛНОСТ ЕУ

- Србија дугује велику захвалност Европској унији која је са укупно 170 милиона евра помогла санацију штета од поплава – каже Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима. - Европској унији дугујемо и захвалност на флексибилности и ефикасности, управо то су две кључне одлике помоћи коју је Србија од ЕУ добила након поплава. Штета од поплава у мају 2014. године процењена је на 1,7 милијарди евра, од тога око милијарду евра само у сливу Колубаре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)