СУНЦЕМ ПУНЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Иновација трочланог тима правно-пословне школе из Ниша и њиховог ментора

Д. АЛИХОЏИЋ

22. 10. 2020. у 08:20

СУНЦЕМ ПУНЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Иновација трочланог тима правно-пословне школе из Ниша и њиховог ментора

Фото приватна архива

ТИМ нишке Правно-пословне школе - будући пословни администратори Миљана Митровић, Ђурђа Мариновић и Јана Миљковић, под вођством ментора професора Марине Васић - осмислио је маску за мобилни телефон која помоћу соларне енергије пуни батерију, па је уследио и тријумф на регионалном такмичењу под називом "Пословни изазов".

У конкуренцији представника 23 средње школе из југоисточне Србије, поменуте ученице су обезбедиле и пласман на финално надметање које ће у Београду бити одржано током фебруара. Ако понове успех, на ред ће доћи и "Пословни изазов Западног Балкана"...

ТРАДИЦИЈА

ТАКМИЧЕЊЕ названо "Пословни изазов" је покренуто пре 12 година, а шест регионалних смотри окупи више од 600 ученика из 90 општина у Србији. Уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Уникредит банке, Америчке агенције за међународни развој УСАИД, компаније "Оракл" и универзитета "Метрополитан", реализује га организација под називом "Достигнућа младих у Србији".

Идеја коју још до детаља разрађују је настала после сазнања да се годишње само за производњу електричне енергије која пуни батерије мобилних уређаја сагори више 35 милиона тона угља. С обзиром на то да је такмичење, због пандемије, организовано онлајн и да не постоји готов производ, младе Нишлијке још не знају да ли ће њихова маска уопште бити у употреби. Ипак, извесно је да би такав изум, без обзира на префикс соларни, могао да ради и када нема сунца, јер би му била довољна и дневна светлост...

- Њихова предност је и то што су ученице Правно-пословне школе, па у оквиру наших виртуелних предузећа седмично раде на по неколико нових идеја - каже директор поменуте образовне установе Милорад Гавриловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)