ЗБОГ ОБНОВЕ МОСТА ПУТ 100 ПУТА ДУЖИ: Житељи четири села из околине Ражња до овог места морају заобилазно, преко Алексинца

Ј. ЋОСИН

21. 10. 2020. у 07:20

ЗБОГ ОБНОВЕ МОСТА ПУТ 100 ПУТА ДУЖИ: Житељи четири села из околине Ражња до овог места морају заобилазно, преко Алексинца

Фото Ј. Ћосин

ИАКО им је центар Ражња на само 500 метара, житељи села Чубура, као и нешто удаљенијих Послона, Малетине и Прасковче до овог градића већ неколико дана морају да преваљују заобилазни пут преко Алексинца, дуг чак 50 километара.

Наиме, једини мост који их повезује "са светом" је у реконструкцији, па преко њега не могу ни аутобуси који превозе ученике, возила Хитне помоћи, јавне службе, полиција...

У локалној самоуправи кажу да је обнова ћуприје почела ненајављено, а алтернативна траса није обезбеђена...

- На стотинак метара од моста имам фарму са 70 крава, а због затвореног моста сада не могу да је одржавам. Морам да идем преко Малетине, чак 18 километара заобилазно, да испоручим 400 литара млека колико помузем сваког јутра. Притом, морам да обрађујем и 48 хектара земље, да кравама обезбедим храну - каже Гордан Јанковић из Ражња.

СНАЛАЖЕЊЕ Мирослав Крстић из Малетине, Фото Ј. Ћосин

Мирослав Крстић из Малетине се сналази тако што аутомобилом дође до моста, па онда на сопствени ризик препешачи преко, али његова деца не могу у школу јер аутобус не саобраћа.

- Уче код куће, уз помоћ телевизора и рачунара, баш као и осталих двадесетак ђака из нашег села - каже Крстић и наглас пита зашто испод моста није направљена привремена обилазница, на пример?

Што је најгоре, овако ће бити наредних тридесетак дана, колико се предвиђа да ће трајати реконструкција поменутог моста.

- Обнова дотрајалог прелаза је била неопходна, али је требало пронаћи једноставније решење за 2.000 људи из поменуте четири месне заједнице. Од "Путева Србије" смо о радовима обавештени само дан пре њиховог почетка, па многе проблеме нисмо могли да предупредимо. Тако, иако је гробље на само километар од моста, овдашњи људи и покојнике морају да возају наоколо, преко Алексинца - каже председник Општине Ражањ Добрица Стојковић.

Добрица Стојковић, Фото Ј. Ћосин

Узалуд су, вели, писали дописе надлежнима. Сви их упућују на алтернативни прелаз, онај у предалеком Алексинцу...

- Најпре смо ишли до Алексинчаких рудника, али је и тамо почела реконструкција наплатне рампе, па нам је искључење продужено до алексиначког Бујмира, што је 50 километара од Ражња - истиче Стојковић и додаје да у сарадњи са ЈП "Путеви Србије" покушавају да посипањем агрегата оспособе бар неки од старих путева кроз поља и њиве.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)