НЕ ЖЕЛЕ ДА УЧЕ У САЛИ ЗА ФИЗИЧКО: Ђаци из Милешева код Бечеја ни после месец дана немају ни редовну онлајн наставу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

06. 10. 2020. у 18:52

НЕ ЖЕЛЕ ДА УЧЕ У САЛИ ЗА ФИЗИЧКО: Ђаци из Милешева код Бечеја ни после месец дана немају ни редовну онлајн наставу

Фото В.Н.

СВИМА је ова школска година специфична, али ће је највише памтити ученици бечејске ОШ "Петефи Шандор", одељења у Милешеву, који уместо у учионицама време проводе испред школе.

Објекат у Милешеву, у коме је смештен и вртић, затворен је од почетка школске године. Док у општини Бечеј објашњавају да је у питању реконструкција објекта, мештани тврде да надлежни хоће да закатанче школу. Док се ситуација не реши, 18 школараца и претшколаца који немају ни редовну ни онлајн наставу дане проводи испред школе, јер родитељи не желе да их шаљу на наставу у суседни, два километра удаљени Дрљан, где наставу треба да слушају у фискултурној сали.

- Деца због нису ишла у школу од марта, а већ дуже време се говори да ће се школа у Милешеву угасити. Међутим, око избора су нам рекли да будемо безбрижни и да нема ништа од тога. Тако је и било све до пет дана пред полазак у школу када су нам саоштили да школа и вртић неће радити - прича нам мештанка Маријана Кубат. - О обнови тада нје било ни речи.

Само су нам рекли да деца треба да пређу у Дрљан, јер је школа тамо у бољем стању.

Напустили смо састанак, остало је троје родитеља који су потписали сагласност.

ПЕТИЦИЈА са 1.800 потписа

Мештани Милешева, насеља са око 500 душа, одлучни су да сачувају школу и скупили петицију са око 1.800 потпис.

- Школа у овом селу ради 83 године, а са њом село живи. Сви причају о очувању села, а онда их пуштамо да умиру. То не смемо да дозволимо - поручују мештани Милешева.

Мештани тврде да је објекат школе обновљен пре десетак година и да нико није имао примедаба на услове у којима се одржавала настава.

- Тачно је да има пећ на дрва, али она никоме није сметала. Рекли смо да ћемо ми платити огрев и струју само да деца крену у школу. У Дрљану постоје две учионице где је настава на мађарском језику и док се оне не преграде за наставу на српском, да се деци не би мешала предавања, они треба да буду у фискултурној сали - додаје наша саговорница.

ПРАЗНО Родитељи страхују да им гасе школу, Фото В.Н.

- Такође, Дрљан није уопште толико близу, има само неки раднички аутобус тако да, реално, родитељи треба сами да се сналазе. Ако је у питању реконструкција, зашто не постоји табла шта ће се и кад радити, ко изводи радове и колико ће они трајати.

У општини Бечеј кажу да је измештање деце и ученика из објекта у Милешеву у објекат у Дрљану је привремено решење, док објекат у Милешеву не буде реконструисан, у циљу обезбеђења што бољих услова за похађање наставе за децу оба насеља.

- Током новембра очекује се усвајање буџета за наредну годину у коме ће бити предвиђена средства за обнову објекта у Милешеву, која се планира за следећу годину. Зато је било неопходно измештање деце у објекат у Дрљану - каже Далила Дујаковић, члан Општинског већа за област образовања и социјалну заштиту. - Локална самоуправа је за ученике који путују из Милешева у објекат школе у Дрљану обезбедила бесплатан аутобуски превоз. Нема речи о затварању школе у Милешеву, него о привременом измештању деце у објекат у Дрљану, који је удаљен око километар и по. Овде се ради о једној месној заједници, МЗ Милешево, која у свом саставу има два насеља, Дрљан и Милешево. Протеклих година, док је обнова објекта у Дрљану била у току, деца из Дрљана су путовала у Милешево и наставу похађала у том објекту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)