КОНЗЕРВАЦИЈА СКУЛПТУРА: Засијале мермерне фигуре у Ћуприји (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

05. 10. 2020. у 21:40

ЕКИПА вајара и конзерватора из Београда урадила је конзервацију мермерних скулптура у парковима у непосредном градском језгру, који су осамдесетих година били предмет културне размене између Аранђеловца и Ћуприје, а који су настали на смотри уметника "Мермер и звуци" у Аранђеловцу.

КОНЗЕРВАЦИЈА СКУЛПТУРА: Засијале мермерне фигуре у Ћуприји (ФОТО)

Фото: Музеј „Хореум Марги- Равно Ћуприја“

Скулптуре је оштетио зуб времена, али и вандали који су по њима писали графите.

Радове је финансирала Општина Ћуприја.

- Реч је о пет скулптура различитих аутора из бивше Југославије и иностранства, насталих седамдесетих година прошлог века. Оне представљају карактерисично стваралаштво тих аутора. Стручњаци су их најпре очистили од атмосферских утицаја, а потом и од графита, водећи рачуна да супстанце са којима су радили, не оштете структуру камена, како би остале у оригиналном облику – наводи за „Новости“ Новак Новаковић, директор Музеја „Хореум Марги- Равно Ћуприја“, установе културе која је иницијатор конзервације скулптура.

По завршетку радова, скулптуре су премазане заштитним средством који ће наредних десетак година умањити утицај временских услова, а, уколико буду поново прекривене графитима, лакше ће бити очишћене.

Фото: Музеј „Хореум Марги- Равно Ћуприја“

Оне ће до краја године бити и видно обележене како би посетиоци паркова имали прилику да сазнају више о ауторима и њиховим делима.

Фото: Музеј „Хореум Марги- Равно Ћуприја“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)