И ЖРТВАМА СУ ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ ВОЛИ ЗЕМЉА: Свечано обележен Дан ослобођења Врања

Ј. С.

04. 10. 2020. у 16:16

НИЗОМ свечаности у Врању је недељу обележен 4. октобар Дан ослобођења Врања у Првом светском рату.

И ЖРТВАМА СУ ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ ВОЛИ ЗЕМЉА: Свечано обележен Дан ослобођења Врања

Фото: Ј. Стојковић

Најпре је руководство града уприличило пријем за представнике Удружење потомака ратника ослободилачких ратова до 1918. године. На пријему је истакнута важност неговања у чувања традиције.

Затим је делегација положила венце крај Спомен костурнице на Шапраначком гробљу и одата је пошта страдалим ратницима из Врања и околине. Свим грађанима 4. октобар честитао је градоначелник Врања др Слободан Миленковић који је подсетио на историјске чињенице које сведоче о Великом рату и страдањима српског народа.

- Наши преци, вођени храброшћу, упорношћу и неодустајањем показали су да не постоје непремостиве препреке у постизању слободе. Вођени овим светим циљем, нису одустајали и без обзира на велика страдања и велики број жртава, показали су како се воли своја земља - рекао је градоначелник др Миленковић.

У наставку обележавања Дана ослобођења одржана је свечана седница Скупштине града на којој је говорио др Дејан Тричковић председник Скупштине. На почетку свог обраћања он се најпре подсетио славне историје наших предака.

Фото: Ј. Стојковић

- Одлучни да се жустро супротставе нападима окупатора, српски јунаци који су преживели Албанску голготу, пробијају Солунски фронт и крећу у борбе за ослобођење Србије, спремни да победе. Војвода Петар Бојовић 1. октобра 1918. године издао је заповест дивизијама да крену у ослобађање југа Србије и снаге Дунавске дивизије ослободиле су Врање 4. октобра - рекао је Тричковић.

Повеља 4. октобар ове године припала је бригадном генералу Слободану Стопи. Овогодишњи добитник Повеље захвалности коју додељује Окружни одбор Врање Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије је Епископ врањски Пахомије.

Фото: Ј. Стојковић

Повеља захвалности додељује се за подршку активностима удружења и неговање традиције национално-ослободилачких ратова Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)