ПРСТЕНОВИМА ОБЕЛЕЖЕНЕ 832 ЈЕДИНКЕ ДИВЉИХ ПТИЦА: Орнитолози пратили сеобу птица на Лабудовом окну

Љ.П.

29. 09. 2020. у 22:15

ПРСТЕНОВИМА ОБЕЛЕЖЕНЕ 832 ЈЕДИНКЕ ДИВЉИХ ПТИЦА: Орнитолози пратили сеобу птица на Лабудовом окну

ФОТО: ДЗППС

ДРУШТВО за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) успешно је спровело летњи истраживачки камп на подручју Лабудово окно, и током 30 дана, од средине августа до половине септембра, ухваћене су и металним прстеновима обележене 832 јединке дивљих птица које су сврстане у 39 различитих врста.

Најчешће су прстеноване птице певачице међу којима су најбројнији били брезов звиждак, затим трстењак рогожар и трстењак цвркутић.

 

- Камп је организован у оквиру пројекта „Јадрански селидбени пут 4“ који подржава немачка фондација ЕуроНатур. Нама је Лабудово окно посебно важно, те улажемо велике напоре да се цело подручје истражи и заштити. То је јединствен рај за птиц где се оне размножавају, а након тога окупљају, одмарају и спремају за дуг и опасан пут до Африке – објашњава Сандра Јовановић, организаторка кампа и додаје да су камп поред полазника посетили и бројни љубитељи птица и природе.

Лабудово окно је подручје Дунава и његових поплавних зона на јужном ободу Панонске низије, између простране Делиблатске пешчаре на северу и заталасаног Браничева на југу. Препознато је на светском нивоу као Међународо значајно подручје за птице, а од 2007. године налази се на листи Рамсарских подручја, односно значајних мочварних подручја.

 

У зимским месецима на водама Лабудовог окна окупља се више од 70.000 јединки разних врста птица, највише дивљих гусака и патака. Дугогодишњим истраживањима забележено је више од 270 врста птица од којих су многе ретке и угрожене у националним и међународним оквирима.

У Друштву за заштиту и проучавање птица истичу да је њихова жеља да Лабудово окно постане препозната истраживачка и орнитолошка станица отворена за све заинтересоване љубитеље птица и природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)