УГРОЖЕНО ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ: Дискусија у Врању после пројекције филма о проблемима жена са инвалидитетом

Ј. С.

25. 09. 2020. у 18:16

УГРОЖЕНО ПРАВО НА ЗДРАВЉЕ: Дискусија у Врању после пројекције филма о проблемима жена са инвалидитетом

Фото Ј. С.

ОДБОР за људска права Врање, у партнерству Организације за подршку женама са инвалидитетом „Из круга Војводине“ и у сарадњи са Удружењем оболелих од мултипле склерозе, организовао је пројекцију филма о репродуктивном здрављу жена са инвалидитетом и потешкоћама са којима се оне сусрећу у Врању приликом остваривања свог основног људског права – права на здравље.

Филм је покренуо праву лавину иницијатива за решавање бројних проблема са којима се суочавају жене са инвалидитетом.

Како би оствариле своја сексуална права и очувале репродуктивно здравље – жене са инвалидитетом се сусрећу са низом баријера и изазова, почевши од архитектонски неприступачних здравствених установа, преко ускраћивања сексуалног образовања и неприступачних информација, па до укорењених стереотипа о инвалидности.

Након емитовања филма присутнима су се обратиле: Сузана Антић Ристић испред Одбора за људска права Врање, заменица градоначелника Зорица Јовић и секретар Удружења оболелих од мултипле склерозе Гордана Стојановић.

Сви су се сложили да пандемија корона вируса, као претња целокупном здравственом систему, заштиту сексуалног и репродуктивног здравља ставља под додатни притисак, јер је приступ постојећим услугама подршке и здравствене заштите додатно ограничен. Али, свако има право на поуздане информације и адекватну здравствену заштиту, како у доба кризе, тако и након ње, поручено је са дебате у Врању.

Емитовање филма је покренуло и дискусију о томе како унапредити приступ здравственим прегледима у Дому здравља Врање и у служби за гинекологију и акушерство опште болнице Врање, пре свега у условима пандемије ЦОВИД – 19.

Представнице жена са инвалидитетом су истакле проблем некоршћења постојећег хидрауличног стола за гинеколошке прегледе жена са инвалидитетом, који се у условима корона вируса налази у црвеној зони.

На дебати је речено да по процени у Врању живи око 2.500 особа са различитим облицима инвалидитета, а да жене чине 90% чланова Удуржења оболелих од мултипле склерозе.

Фото Ј. С.

Присутни су показали спремност на предузимању конкретних мера за решавање изнетих проблема и препрека, што потврђује и најављено потписивање Протокола са удуржењима и Здравственим центром Врање за организовани безбедни гинеколошки преглед и преглед дојке жена у условима корона вируса, као и спремност ужег руководства града Врања на побољшању услуге “Помоћ у кући” на захтев особа са инвалидитетом.

У циљу унапређења сексуалних права и очувања репродуктивног здравља жене са инвалидитетом, договорено је да реализатори пројекта и први сарадници градоначелника Врање доставе ургеницију Министарству здравља за брже монтирање лифта у кругу Здравственог Центра Врање намењеног особама са инвалидитетом.

У ПЕТ ОПШТИНА И ГРАДОВА

Емитовани филм је део пројекта “Изградња капацитета жена са инвалидитетом за заговарање њихових сексуалних и репродуктивних права” који организација … Из круга Војводине, а реализује се уз подршку Популационог фонда Уједињених нација УНФПА. Спроводи се у пет општина у Србији: Крагујевац, Рашка, Темерин, Ужице, Врање, а траје од априла до новембра 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)