НАЈБЛИЖИ БАНКОМАТ УДАЉЕН 16 КИЛОМЕТАРА: Житељи Бачког Брестовца огорчени јер више немају где да подижу готовину

З. Рајић

26. 09. 2020. у 21:52

НАЈБЛИЖИ БАНКОМАТ УДАЉЕН 16 КИЛОМЕТАРА: Житељи Бачког Брестовца огорчени јер више немају где да подижу готовину

Фото П. Д.

ЖИТЕЉИ Бачког Брестовца у општини Оџаци, остали су ових дана без јединог банкомата у селу, који је замењивао банку, угашену пре девет година.

Мештани су сада принуђени да готовину подижу у 16 километара удаљеним Оџацима.

Секретар Месне заједнице Славко Бељански, каже да су у експозитури НЛБ банке у Оџацима помињали да ће банкомат у Бачком Брестовцу бити уклоњен до краја септембра, али напомиње да су клијенти у селу ипак затечени што је то учињено почетком јесени, кад је банкомат најпотребнији, после жетвених радова.

- То је период када пољопривредницима стиже новац за предат род скинутих усева, а они сад не могу да га подигну тамо где живе и раде јер је банка једноставно склонила банкомат, не дајући о томе никакво званично обавештење. У селу са око 3.000 становника има више од 100 регистрованих газдинстава, а осим тога и преко 800 пензионера, на десетине предузетника и неколико стотина других корисника банкарских услуга - навео је Бељански.

РАЧУНИ И ПОДРШКА

У ЕКСПОЗИТУРИ НЛБ банке у Оџацима, речено је да нису надлежни да објашњавају зашто је банкомат уклоњен, а из централе у Београду није стигао обећани одговор. Занимљиво је да је у септембру прошле године, приликом отварања нових просторија експозитуре у Оџацима, Властимир Вуковић, члан ИО НЛБ банке, истакао да сваки други становник општине Оџаци има рачун у овој банци, "што довољно говори о потреби да НЛБ буде подршка привреди и грађанима у овој средини".

Пензионер Тихомир Катић истиче да су старији мештани после уклањања банкомата изложени малтретирању.

- У општини не постоји међумесни аутобуски саобраћај, па људи морају да ангажују такси-службу или да се сналазе на друге начине како би отишли у Оџаке по своја примања. А тамо их чека стајање у реду са маскама. То је велик напор, а и ризично је за оне који су болесни - напомиње Катић.

Фото З. Р.

НЛБ банка је пре девет година затворила своју испоставу у Бачком Брестовцу, а петиција са 1.000 потписа и улични протест нису помогли да банка промени своју одлуку.

- Зато смо решили да се обратимо другој установи - филијали Војвођанске банке у Оџацима, са захтевом, који је у разматрању, да постави свој банкомат на зиду на којем је био и претходни, за шта нису потребна никаква додатна улагања, а место је у центру села, са одличним приступом - великим паркингом и широким тротоаром - рекао је Бељански.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Milan

27.09.2020. 00:12

Slicna stvar ili malo bolja je i u Novoj Pazovi. Samo jedna jedina Erste banka ima na preko 20 000 stanovnika. Tuzno i zalosno.?Kad dodju plate i penzije redovi su preko 100 metara, jos pogotovo sad ovo zbog korone pustaju samo po dvoje pa dodatno usporava situaciju. A Stara Pazova udaljena 5-6 km. koje ima slicno ili isti broj stanovnika ima preko 20 banaka. Da li je to realno? Jel ima tu logike?Niko nema odgovor

Padre

27.09.2020. 05:42

Banke u Srbiji su inostrane profitabilne korporacije i tamo gde nema profita one jednostavno smanjuju troškove i zatvaraju ekspoziture, bankomate i sl. Najveća kazna im je odlazak postojećih klijenata. U selu imate poštu. Dakle otvorite račune kod Poštanske štedionice. Skoro svako selo ima poštu. S druge strane i poštanska štedionica i pošra su još uvek naše domaće...

nikola

27.09.2020. 13:13

NLB banka u Backom Gracacu je 11.09.2020 godine odnela bankomat,upucujuci sve vlasnike racuna NLB Banke u Odzake centar opstine za podizanje gotovine.U opstini Odzaci ne postoji javni prevoz,veliki broj starjih,bolesnih kako da dodju do svojih primanja.Opstina Odzaci u okviru svojih nadleznosti trebala bi da preduzme mere da olaksa zivot svojim ziteljima.Kako Vlada Srbije misli da vrati mlade na selo ne obezbedjujuci im ni minimalne uslove za zivot.?