УМЕТНОСТ ИЗ ОБЈЕКТИВА: На традиционалној смотри у Ваљеву окупљени најбољи мајстори фотографије

Б. ПУЗОВИЋ

25. 09. 2020. у 15:35

УМЕТНОСТ ИЗ ОБЈЕКТИВА: На традиционалној смотри у Ваљеву окупљени најбољи мајстори фотографије

Фото А. Јовановић

ВАЉЕВО је било домаћин најзначајније смотре најбољих уметничких фотографа Србије.

У граду на Колубари, после 57 година, одржан је Фестивал фотографије Србије, а у оквиру њега и 63. Републичка изложба фотографије. Проглашено је 10 најуспешнијих чланова Фото-савеза Србије, а награда за животно дело додељена је Горану Малићу, коме је посвећен филм "Лични поглед" из циклуса "Великани српске фотографије", приказан на овој манифестацији.

ТРАДИЦИЈА

ПРВИ мајстор фотографије у Ваљеву био је Ђорђе Букилица, данас ту титулу поносно носе Мирослав Јеремић и Милан Марковић, а кандидат је Бранко Матић, који је одржао предавање "Ваљевска фотографска традиција" - каже председник Фото-клуба Ваљево.

- Ваљево је увек било град фотографије, поготово уметничке. Клуб смо обновили 2006. године и до данас је међу 10 најбољих у Србији.

На Републичкој изложби, приказано је 115 фотографија, 25 колекција, учествовало је 15 фото-клубова и 13 самосталних аутора. Приређена је и промоција фото-монографије чланова ФСС Данила Цветановића, Жељка Ђурића, Радосава Филиповића, Пјера Грујичића и Драгана Бабовића. Међу најуспешнијима је и Ваљевац, мајстор фотографије- Милан Марковић. Ваљевке Мирјана Јовановић и Весна Мамула, добиле су међународна фотографска звања.

Фото М. Марковић

- Фотографија је моја велика љубав, већ четири деценије излажем, а међу 10 најуспешнијих чланова Фото-савеза био сам још у време бивше Југославије - каже Милан Марковић. - То пре свега сматрам као мој допринос клубу.

Председник Фото-клуба Ваљево, Александар Јовановић истиче да су организовали обуке и школе за младе, али су проблем финансије. Има младих заинтересованих за фотографију, а посебно истиче Ваљевску гимназију и Пољопривредну школу у овом граду, које имају фото-секцију.

- Ваљево годинама има добре фотографе, али је проблем недостатак младих чланова - каже председник Фото-савеза Србије Бранислав Бркић. - Најбоље место за едукацију и увођење младих у свет фотографије управо су клубови, а у ваљевском клубу су пре десетак година управо средњошколци и студенти били веома активни.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)