ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан

В. И.

24. 09. 2020. у 19:30

ДАНИ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА: У манастиру Благовештење на Крстовдан

Фото: Туристичка организација Чачка

У МАНАСТИРУ Благовештење, у недељу, на Крстовдан, биће одржани пети по реду "Дани патријарха Павла", али ће манифестација, због епидемије корона вируса, трајати само дан.

Како је најавио директор ТО Чачак, Војин Јаковљевић, могуће је да ће наставак бити у новембру, када се очекује промоција часописа посвећена „Данима патријарха Павла", који је у припреми.

Председник Организационог одбора манифестације професор др Драго Милошевић, рекао је да је управо у манастиру Благовештење други пут рођен патријарх Павле, јер је замонашен у овој испосници на Каблару више Овчар Бање 1947. године.

- Први пут смо се сабрали 2016, једна мала група ентузијаста и поштоваоца лика и дела патријарха Павла, на месту одакле се виде све стазе којима је ходио искушеник Гојко, калуђер, епископ и патријарх Павле. Ми славимо његов лик и дело, трудимо се да се угледамо и себе поправљамо из дана у дан како би смо као људи прошли кроз овоземаљски живот - казао је др Милошевић.

- Патријарх Павле, док је био искушеник у манастиру Вујан, направио је крст који данас називамо крст патријарха Павла, а на основу којег се створила идеја за колонију што има за циљ да окупи уметнике који ручно раде дрвене крстове. Ове године након свете литургије у осам часова, градоначелник Чачка Милун Тодоровић ће свечано отворити манифестацију. У 10 биће изложба одабраних крстова, односно оних који су добили прву награду у претходне четири године, и изложба овогодишња четири од којих је један из Црне Горе. Том приликом ћемо поделити награде и захвалницима учесницима колоније, а то ће употпунити појање хора Слово љубве.

Туристичка организација Чачак и Град Чачак, као покровитељ, потпомогли су одржавање „Дана патријарха Павла" са 700.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)