СВЕТЛИ ВЕРУ РОДА СВОГА: Велики јубилеј манастирске цркве у Чокешини код Лознице

В. Митрић

21. 09. 2020. у 13:14

СВЕТЛИ ВЕРУ РОДА СВОГА: Велики јубилеј манастирске цркве у Чокешини код Лознице

Фото: В. Митрић

ЦРКВА, посвећена Рођењу Пресвете Богородице( Мала Госпојина), која се налази и склопу Манстира Чокешине, древне светиње у Јадру, коју је, по предању, подигао Милош Обилић, која је у самом подножју Иверка, с једне стране, и окружена равницом „као тепсија“, са друге стране, како је писао славни Јанко Веселиновић, обележила је крсну славу и велики јубилеј два века од изградње.

Тим поводо  свету архијерејску литургију служио је епископ шабачки Лаврентије(Трифуновић) са свештенством из Јадра, Поцерине и Мачве, који је наглсио је да ово био деценијама и вековима „светиноник вере православне, оаза духовности и место где су људи долазили радо у добру  и злу, као у најрођенији дом“.

Фото: В. Митрић

- И справом се тако верници и данас осећају када о овој светињи брине мати Ана, вредна као пчела, са  чељадима која јој помажи и верујућим људима, који истин ски љубе и веру своју и богомољу у коју су долазили и њихови дедови, прадедови, чукундедови – рекао је владика Лаврентије.

- Данас, када влада пандемија корона вирус, драго ми је кад видим како су људи пажљиви једни према другима, како воле једни друге, поштују и брину једни од другима, што је насушна потреба.Даће Бог и ово зло ће нестати, а наши храмови, попут времешне цркве у Чокешини, која је потпуно обновљења, као и читав манастирски комплекси  јесу места за прикупљање духовне снаге са којом се можемо и са највећим пошастима да хватамо укоштац.

Фото: В. Митрић

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, каже да је „Лозница поносна што међу бисерима православља има Манастир Чокешину, која блиста и сија сјајем Обилића и цркву, коју је  темељима старе које су порушиле Османлије, у Првом српском устанку,  подигао Јеврем Обреновић, брат кнеза Милоша, иначе лознички зет, који је био ожењен Томанијом, кћерком лозничког војводе Анте Богићевића, женом која је била најписменија код  Срба у своје доба, која је доста допринела изградњи модерног  Шапца, а имала је велики улогу годинама на двоју Обреновића“.

- Кад се, овим поводима, вратимо у прошлост сетимо се да је први краљ савремене Србије, заправо, био краљ Милан Обреновић, унук Јеврема и Томаније, који је праунук нашег војводе  Анте Богићевића  чије су господство и Турци поштовали, и његове супруге Анђелије рођене у Руњанима, код Лознице – каже Петровић.

Фото: В. Митрић

- Ове светиње нас обавезују, као и њихови задужбинари, да се непрестано боримо и радимо, како бисмо имали шта да оставимо вредно за младе нараштаје. Мислим да су и иза нас дела вредна да се памте, али никада не стајемо, већ стално идемо даље.       

Манастир је на попришту Битке на Чокешине, из Првог српског устанка, опеване у епској народној песми.То  је, пре 216 година, први окршај са Турцима на почетку устанка који је определио и даљи ток целокупног устанка. Овај значајан догађај се обележава у порти манастира Чокешина, сећајући се храбрих браће Недић, Дамјана и Глигорија и њихових триста хајдука, који су не жалећи своје животе зауставили далеко надмоћнију турску војску која је кренула из Босне ка Шапцу и Београду, али је десеткована после боја морала да се врати назад у Босну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)