КОРОНЕ НЕМА У ВРАЊСКИМ ШКОЛАМА: Без потврђених случајева зазаре у граду под Пржаром

Д. Ристић

19. 09. 2020. у 12:14

ЗВАНИЧНИ подаци кажу да нема потврђених случајева заражавања вирусом у врањским школама.

КОРОНЕ НЕМА У ВРАЊСКИМ ШКОЛАМА: Без потврђених случајева зазаре  у граду под Пржаром

Фото: Д.Ристић

Иако је средином недеље министар просвете МЛаден Шарчевић изјавио да је вирусом корона заражено 16 ученика у Београду, а да спорадичних случајева има у још неколико градова, међу којима је и Врање, надлежни у граду под Пржаром наводе да опасности, за сада, нема. Заменица градоначелника Врања Зорица Јовић каже да је непосредно по почетку школске године био један сумњив случај у Техничкој школи, али да није потврђено присуство вируса корона.

Епидемиолог врањског Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) др Слађан Станковић појашњава да је код тог ученика рађен брзи тест, али не и ПЦР тест, који једино може да потврди да је дошло до заражавања.

- Тај ученик је имао симптоме, упућен је на брзи тест, али немамо податке да је радио и ПЦР тест, што може да укаже да лекари нису сматрали да треба да га ради. Ни у овом случају, нити у било ком другом случају, немамо потврду ПЦР тестом да је корона ушла у врањске школе - каже др Станковић.

ЗЗЈЗ има обавезу да прати ситуацију, додаје епидемиолог, свакодневно добија такозвано "нулто извештавање" из свих школа, а добија и пријаву за сваког ученика са симптомима респираторне инфекције.

- Битно је да се правовремено реагује и да се свако дете са сумњивим симптомима изолује у кући, као и да се пошаље на преглед код лекара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)