У СРБИЈИ СЕ ПОЈАВИЛА АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА: Ситуација је озбиљна! Заседао Штаб за ванредне ситуације

С.М.Ј.

18. 09. 2020. у 16:27

У СРБИЈИ СЕ ПОЈАВИЛА АФРИЧКА СВИЊСКА КУГА: Ситуација је озбиљна! Заседао Штаб за ванредне ситуације

Фото: Depositphotos

У ТИМОЧКОМ делу општине Неготин се појавила афричка куга свиња код домаћих свиња што су потврдили и резултати анализе.

Овај вирус, за који не постоји вакцина као превентива, појавио се у селу Александровац због чега је донето решење о проглашењу зараженог подручја око овог тимочког села у полупречнику од три километра.

Ово се односи на Александровац, али и на суседна села Ковилово, Рајац и Црномасницу, који су, такође, проглашени зараженим подручјем.

Решењем Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, Управе за ветерину, подручје полупречника од најмање 10 километара око жаришта заразе у Александровцу проглашено је угроженим од заразне болести афричке куге свиња.

-Општина Неготин једина је у Србији где је регистрована болест на домаћим свињама, те се мора схватити озбиљност ситуације. Неопходно је предузети све мере на сузбијању ширења заразе и едукацију становништва да све сумњиве случајеве обољења на свињама пријаве и да лешеве не укопавају сами – поручују из Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин.

Чланови Штаба су усвојили закључак којим се налаже Одељењу за буџет, финансије и локалну пореску администрацију да обезбеди средства из буџета за потребе ангажовања Јавног комуналног предузећа „Бадњево“ за уклањање, одвожење и закопавање лешева свиња на сточном гробљу у селу Браћевац, али и за све остале мере које буде наложила Републичка ветеринарска инспекција и локални кризни штаб.

Такође, донета је и препорука да се у спровођење наложених мера активно укључе сви председници савета месних заједница на угроженом подручју, савети ових села, као и референти матичних подручја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)