ЗАТВОРЕНИЦИ САМИ ПЛАЋАЈУ ПУТ У ЗАТВОР: Ако неко жели што пре да одслужи казну мора да подмири трошкове превоза

В. Ћирић

11. 09. 2020. у 16:30

ПРИВРЕМЕНО гашење притворске јединице пиротског затвора, ради наводног реновирања се отегло три месеца, а у затвору о коме брине неколико преосталих чувара се још - ништа не ради.

ЗАТВОРЕНИЦИ САМИ ПЛАЋАЈУ ПУТ У ЗАТВОР: Ако неко жели што пре да одслужи казну мора да подмири трошкове превоза

Фото: В. Ћирић

Нема никаквог реновирања, а они који су правосудно санкционисани и требало би да буду "станари" ове установе суочавају се са апсурдним, готово незамисливим ситуацијама. Тако да многи који желе да одслуже своје казне сада сами плаћају пут до Ћуприје, Ниша или Лесковца.

Ово се најчешће односи на затворенике, који су своју прекршајну казну заменили затворском казном. Они морају да припреме бар неколико хиљада динара у џепу за превоз. Карта од Пирота до Ниша у једном правцу је 500, а повратна 800 динара, што зависи од превозника. Од Ниша до Ћуприје треба бар још толико, а идентична цена је и до Лесковца.

- Уколико неко жели да што пре одслужи своју затворску казну, односно не жели да чека да га, на издржавање казне у затвор спроводи полиција, онда сам плаћа превоз до затвора.

ДОВОЂЕЊЕ НА САСЛУШАЊЕ

ВИШИ суд и тужилаштво указају да за свако саслушање плаћају по 5.600 динара ради довођења притвореника из затвора у другим градовима. Није тешко израчунати колико све то кошта када се зна да за особе које су укључене у исто кривично дело мора да се обезбеди посебан превоз, односно не смеју се возити истом марицом. Тако се тројица разбојника који су у Радин Долу опљачкали старицу сада бране са слободе јер су на саслушање у Пироту довезени једним колима.

Превоз назад кући, плаћа и кад одслужи казну. На подручју округа у сваком моменту има бар стотинак затвореника који се одлучују да новчане казне замене затвором и сада су они у највећем проблему. Не знам колико тренутно има оваквих случајева, али је сигурно да ће сада сви чекати да буду спроведени у затвор јер многи кажњеници потичу из сиромашних породица и зато се углавно одлучују да новчане казне одраде у затвору - каже извор "Новости".

- Познат је случај једног Пироћанца који је у ћупријском затвору одслужио казну и на слободи се нашао без динара у џепу. Да би се вратио кући, отишао је до прве продавнице и украо 500 динара!

Још једна од многобројних последица затварања пиротске притворске јединице, тиче се и такозваног полицијског притвора. Ако је неко у притвору, смештен на пример у Нишу, и унутар тих 48 часова затражи лекарску помоћ, доктора му обезбеђује пиротска полиција!

На одлуку да се "привремено" затвори пиротски притвор жалили су се и овдашњи адвокати, У Министарству правде је медијима речено да не постоји одлука о укидању притворске јединице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)